Hírvilág

Biztonságosabb terápia epilepsziás kismamáknak

2011. AUGUSZTUS 15.


A négy leggyakoribb epilepsziagyógyszer terhesség alatti alkalmazása megemeli a születési rendellenességek valószínűségét, de a kutatók úgy vélik, sikerült megtalálniuk a legbiztonságosabb terápiát.

A brit Epilepszia Társaság szerint a terhesség alatti epilepsziás rohamok megelőzése a legfontosabb cél úgy, hogy közben ne emelkedjen a fejlődési rendellenességek gyakorisága.

Először az 1960-as években merült fel, hogy az epilepszia kezelése megemeli a veleszületett fejlődési rendellenességek valószínűségét. A gyógyszerek szedésének felfüggesztése sajnos nem megoldható, mert az epilepsziás rohamok mind az édesanyára, mind magzatára veszélyesek. Korábbi vizsgálatok szerint a valproátsav emeli a legnagyobb mértékben a születési rendellenesség gyakoriságát, és kevés információ állt rendelkezésünkre a biztonsággal választható alternatív kezelési lehetőségekről.
A Karolinska Intézet (Svédország) és a Pavia Egyetem (Olaszország) legújabb kutatása során részletes vizsgálatokat folytattak a carbamazepinnel, lamotriginnel és a fenobarbitállal kapcsolatosan. 3909 nőt és 4540 terhest vizsgáltak. 230 esetben fordult elő jelentős fejlődési rendellenesség (szívhiba vagy velőcsőzáródási rendellenesség). A vizsgálatok 11 éven át folytak.

Egyik esetben sem sikerült egyértelmű ok-okozati összefüggést igazolni a gyógyszer szedése és a rendellenesség között, még akkor sem, ha a gyógyszert nagy dózisban kellett hogy kapják a kismamák. Függetlenül attól, milyen epilepsziagyógyszert szedett a kismama terhessége során, a megszülető gyermekek igen nagy többsége teljesen egészséges volt.

„A gyógyszer típusa éppoly kritikus, mint napi dózisa” - mondta el W Allen Hauser, a New York-i Columbia Egyetem professzora, aki szerint az eredmények azért is nagyon fontosak, mert gyógyszerelési alternatívát kínálnak, lehetőséget teremtve arra, hogy a lehető legkisebb adagok segítségével biztosítsuk a lehető legjobb rohammegelőzést.
„Elképzelhető, hogy a fejlődési rendellenességek gyakorisága egy kis dózisban szedett magas kockázatú gyógyszernél alacsonyabb, mint egy alacsony kockázatú gyógyszeré, amelyet viszont sokkal nagyobb dózisban kell szednie a betegnek” - tette hozzá a szakértő. „Sok epilepsziás nőbeteg van, nem ritka, hogy éppen az epilepszia miatt veszítünk el terhes kismamákat. Vizsgálatunk segíthet a kockázat megítélésében, melyet az epilepsziagyógyszerek szedése jelent, hangsúlyozva, hogy minden terhesség alatt szedett gyógyszernek van kockázata.

A közlemény a Lancet Neurology című szaklapban jelent meg.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Epilepsziás kismamák gyógyszeres kezelése
Az epilepsziás nők hormonhelyzete is lényeges
Fejlődési rendellenesség és epilepszia-gyógyszerek
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2007;17(6-7) Az epilepsziák gyógyszeres kezelésének korszerű szemlélete
Ideggyógyászati Szemle - 2008;61(9-10) Hangulatstabilizáló antiepileptikus szerek: mire jók az epilepsziában szerzett tapasztalatok?HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.