Hírvilág

Betegség-e a hiperszexualitás?

2011. AUGUSZTUS 15.

A szexuális megszállottság valódi problémát jelent néhány ember számára: hogy kielégítsék libidójukat, képesek kockázatos, önpusztító szituációkba is belemenni. Azonban a szakértők nem egységesen ítélik meg ezt a viselkedést.

A híres golfozó, Tiger Woods tucatnyi nővel csalta meg feleségét. A New York Mets baseballcsapat menedzserét, Steve Phillips-et szexbotrányai miatt bocsátották el állásából. A kérdés az, hogy ez az állapot valódi függőség-e?

Mind Woods, mind Phillips valódi betegeknek titulálták magukat, és részt vettek a szexuális függőségről leszoktató kezelésen. Az elmegyógyászok abban egyetértenek, hogy ezeken a kontrollálhatatlan és potenciálisan káros vágyakon az illető maga nem képes segíteni, abban viszont vita alakult ki, hogy ez valóban egy addikciós betegség-e, vagy más mentális betegség megjelenési formája.

A pszichiáterek bibliájának tartott Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders legújabb kiadása (DSM-5) tartalmazza az addikciós viselkedéseket, azonban ezek közt nem sorolja fel a szexfüggőséget. Martin P. Kafka, a Harvard Medical School pszichiátere szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a szexfüggőséget valódi addikciónak tekintsék.

Ezzel szemben Douglas Weiss, a Szív a Szívhez Tanácsadó Központ igazgatója már több mint 20 éve kezel ilyen betegeket. Szerinte a szakmát időnként muszáj átértékelni. Példának hozta fel a homoszexualitást, melyet a régebbi kiadványok mentális betegségnek tekintettek. Szerinte el kell különíteni az erős szexuális vágyat és a szexfüggőséget: „A magas libidójú emberek stabil érzelmi kapcsolatot akarnak. A szexfüggők viszont csak egy gyors megoldást. Nem az intimitásról szól, csak arról, hogy hozzájussanak ahhoz, amire szükségük van” - magyarázta Weiss.

Igaz, klinikailag használják a szexfüggőség fogalmát, de Kafka szerint a megnövekedett mennyiségű szex mégsem fejti ki élettanilag ugyanazt a hatást, mint a kábítószerhasználat: „A droghasználat nem kapcsolódik olyan biológiai hajtóerőhöz, mint az evés, az alvás, vagy éppenséggel a szex. Más szóval nehéz valamint addikciónak hívni, ami szükséges része az emberi létnek.”

Weiss inkább azt javasolta, hogy hozzanak létre egy új kategóriát "hiperszexuális rendellenességek" névvel, mely magában foglalhatná a nagyfokú promiszkuitást, valamint a pornográfiától és a maszturbációtól való függőséget.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: American Psychiatric Association, DSM-5 development

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.