Hírvilág

Beteg gyerekekért játszik a Benkó Dixieland Band

2011. AUGUSZTUS 15.


Az ötvennégy éve zenélő Benkó Dixieland Bandhez megszámlálhatatlan siker fűződik. Jótékonysági koncertet 1994-ben adtak először Debrecenben beteg gyermekek megsegítésére, s azóta szinte minden évben játszanak értük.

Az elmúlt 15 év alatt a 2011. április 3-án, a debreceni Csokonai Színházban rendezett lesz a 13. jótékonysági koncertjük. Muzsikájukkal a Debreceni Genetikai Központot támogatják. Mint dr. Oláh Éva professzor, a genetikai központ vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, egy korszerű mikroszkópot szeretnének venni a koncert bevételéből és a felajánlásokból, valamint a hozzá tartozó számítógépes értékelő rendszert. Emellett a speciális genetikai betegségek terápiás útmutatójának elkészítését tervezik. Ezzel a leukémiás és más daganatos betegségekben szenvedő, fogyatékos és veleszületett rendellenességekkel élő gyermekeken segítenének.

A jótékonysági koncert gondolata gyermekklinikai igazgatói kinevezését követően fogalmazódott meg a professzor asszonyban, 1994-ben. Akkor tudatosult benne, hogy mennyi minden kellene a klinikának s nyilvánvalóvá vált, hogy a civil társadalom segítségére van szükség. Benkó Sándor szívesen vette a meghívást a koncertre s ez a fajta adakozás újdonság volt a cégeknek. Az egyik, műszereket gyártó cég ott a közönség előtt ajándékozta meg a klinikát egy nagy értékű műszerrel s az egyik bank pénzzel csatlakozott az adományozáshoz.

Benkó Sándor a jótékonysági koncertekkel kapcsolatban segíteni vágyásukat emelte ki. Mint mondta, az államnak jobban oda kellene figyelni a betegségek megelőzésére, a tömegsport biztosítására, jobb szűrővizsgálati rendszer működtetésére s az élhetőbb élet megvalósítására. Ők jótékonysági koncertjükkel segítik az ügyet. Korábban újraélesztő berendezéshez jutottak hozzá közreműködésükkel a mentők és jó érzés az együttes tagjainak, hogy mindig tesznek valamit az emberekért.

Koncertjeikkel érdekességre, különlegességre törekednek, ezért mindig új dolgokat gondolnak ki. A debreceni koncerttel a 110 éve született Louis Armstrongra emlékeznek. Igényes jazz számai mellett megszólaltatják majd az előadásában megszeretett világslágereket is. Kutatásaik szerint a 30 év alatti korosztály 97 százaléka nem ismeri Louis-t. Ezért életfontosságú feladatuk életben tartani Armstrong hagyományát.

Az együttesnek évente 200-250 fellépése van. Hatszáz órás show műsort őriznek fellépéseikből s minden dokumentumot megtartottak koncertjeikkel kapcsolatban, melyekből könnyűzenei múzeumot szeretni létrehozni az együttes vezetője.

A zenekar sikerének titka a vezető szerint az, hogy a jazz szerelmesei az együttes tagjai, lelkes, hozzáértő, jó zenészek. Benkó Sándor mindent megtesz azért, hogy jól érezzék magukat zenészei, anyagilag és erkölcsileg is próbálja biztosítani boldog mindennapjaikat.

Sztárolja őket, mindegyiküknek azonos fizetést ad, a gyermekeseket segíti a beiskolázásban, s pénzt ad családi nyaralásaikra. Évente 250 millió forintos büdzsével dolgozik. Betegbiztosítási pénztáruk van s betegség, baj esetén nem hagyja cserben munkatársait. Mint mondta, 17 éves kora óta apunak hívják. Vallja, hogy a bizalom és az emberi kapcsolat a kulcsa a közösségeknek.

Korosztályuk szerelemből kezdett zenélni, szeretetet éreznek a műfaj iránt, de ez a szeretet sok együttes esetében mára megélhetéssé változott. Náluk megmaradt a szerelem.

eLitMed; Császi Erzsébet

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma