Hírvilág

Az új gyógyszer eredményes szklerózis multiplexre

2011. AUGUSZTUS 15.


Ígéretesnek mutatkozott a szklerózis multiplex elleni új orális gyógyszer a nemrég lezárult kétéves klinikai kísérlet során. Az új gyógyszer lassítja a betegség előrehaladását, korlátozza az agysorvadást, és csökkenti a visszaesést.

A laquinimod kísérleti gyógyszert több mint 1100 szklerózis multiplexben szenvedő beteg részvételével tesztelték 24 ország összesen 139 egészségügyi intézményében. Az eredmények azt mutatták, hogy az új gyógyszer biztonságos és jól tolerálható. Amennyiben a kísérleti gyógyszert végül jóváhagyják, ez lehet a második szájon át szedhető gyógyszer a szklerózis multiplex ellen, a számos injekcióban alkalmazható készítmény mellett.

„Az injekciókról ettől még nem mondunk le” – nyilatkozta Dr. Scott S. Zamvil, a Kaliforniai Egyetem neurológus professzora. „Tizenhét évig használtuk az injekciós készítményeket, mielőtt tavaly megjelent az első orális gyógyszer, a Gilenya. Ez az új gyógyszer és a kísérlet eredményei azonban nagyon izgalmasak, mert bár az injekciók biztonságosak és hatékonyak, a szájon át szedhető gyógyszerek sokkal jobbak, mint az injekciók. Ráadásul a napjainkban elérhető másik orális készítmény komoly aggodalmakat szült az immunszupresszió és a rák megnövekedett kockázata miatt. Az új gyógyszerrel kapcsolatban ez a veszély nem fenyeget, ami jelentős előrelépésnek számít.”
A gyógyszerkísérletről készült tanulmány vezető szerzője Dr. Giancarlo Comi, a milánói Vita-Salute San Raffaele Egyetem kísérleti neurológiai intézetének igazgatója. Kutatócsoportjának eredményeit ezen a héten teszi közzé Honoluluban, az Amerikai Neurológiai Akadémia konferenciáján.

Mivel egyelőre csak orvosi konferencián hozták nyilvánosságra, a tanulmány eredményei előzetesnek számítanak egészen addig, amíg megjelenik egy orvosi szakfolyóiratban.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Új fehérje a neurológiai betegségek gyógyításábanÁttörés a szklerózis multiplex kezelésébenSzezonális szklerózis multiplexSegít az őssejt - átültetés a szklerózis multiplexes betegekenHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Agykutatás

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Agykutatás

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.