Hírvilág

Az új gyógyszer eredményes szklerózis multiplexre

2011. AUGUSZTUS 15.


Ígéretesnek mutatkozott a szklerózis multiplex elleni új orális gyógyszer a nemrég lezárult kétéves klinikai kísérlet során. Az új gyógyszer lassítja a betegség előrehaladását, korlátozza az agysorvadást, és csökkenti a visszaesést.

A laquinimod kísérleti gyógyszert több mint 1100 szklerózis multiplexben szenvedő beteg részvételével tesztelték 24 ország összesen 139 egészségügyi intézményében. Az eredmények azt mutatták, hogy az új gyógyszer biztonságos és jól tolerálható. Amennyiben a kísérleti gyógyszert végül jóváhagyják, ez lehet a második szájon át szedhető gyógyszer a szklerózis multiplex ellen, a számos injekcióban alkalmazható készítmény mellett.

„Az injekciókról ettől még nem mondunk le” – nyilatkozta Dr. Scott S. Zamvil, a Kaliforniai Egyetem neurológus professzora. „Tizenhét évig használtuk az injekciós készítményeket, mielőtt tavaly megjelent az első orális gyógyszer, a Gilenya. Ez az új gyógyszer és a kísérlet eredményei azonban nagyon izgalmasak, mert bár az injekciók biztonságosak és hatékonyak, a szájon át szedhető gyógyszerek sokkal jobbak, mint az injekciók. Ráadásul a napjainkban elérhető másik orális készítmény komoly aggodalmakat szült az immunszupresszió és a rák megnövekedett kockázata miatt. Az új gyógyszerrel kapcsolatban ez a veszély nem fenyeget, ami jelentős előrelépésnek számít.”
A gyógyszerkísérletről készült tanulmány vezető szerzője Dr. Giancarlo Comi, a milánói Vita-Salute San Raffaele Egyetem kísérleti neurológiai intézetének igazgatója. Kutatócsoportjának eredményeit ezen a héten teszi közzé Honoluluban, az Amerikai Neurológiai Akadémia konferenciáján.

Mivel egyelőre csak orvosi konferencián hozták nyilvánosságra, a tanulmány eredményei előzetesnek számítanak egészen addig, amíg megjelenik egy orvosi szakfolyóiratban.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Új fehérje a neurológiai betegségek gyógyításábanÁttörés a szklerózis multiplex kezelésébenSzezonális szklerózis multiplexSegít az őssejt - átültetés a szklerózis multiplexes betegekenHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.