Hírvilág

Az övsömör növelheti a szklerózis multiplex kockázatát

2011. AUGUSZTUS 15.


Az övsömör rohamot követő évben jelentősen magasabb lehet a szklerózis multiplex kialakulásának kockázata – mutatták ki tajvani kutatók.

A szklerózis multiplex az agyat és a gerincvelőt érintő autoimmun betegség, melynek során az immunsejtek megtámadják az idegrendszert, ami gyulladást és idegkárosodást eredményezhet. A gyulladást kiváltó okok közé tartoznak a környezeti, genetikai és virális tényezők. A szklerózis multiplex kialakulásával az övsömört okozó Varicella zoster vírust hozzák összefüggésbe.

A vizsgálat során a Tajpeji Egyetem kutatói 315 ezer övsömörben szenvedő felnőttet és egy 946 650 fős kontroll csoportot figyeltek meg a szklerózis multiplex előfordulását illetően egy egyéves időszakban. Az eredmények azt mutatták, hogy az övsömörös csoportban 3,96-szor magasabb volt a szklerózis multiplex kialakulásának kockázata, mint a kontroll csoportban. A kutatók azt is hozzátették, hogy a kockázat ennek ellenére alacsonynak mondható, csakúgy, mint a szklerózis multiplex kockázata általánosságban.

Bár a kutatás kizárólag kínai felnőttekre korlátozódott, a minta nagysága (1,26 millió ember) szilárd epidemiológiai bizonyítéknak tekinthető az övsömör lehetséges szerepére a szklerózis multiplex kialakulásában. A szerzők azt is megjegyzik, hogy mivel Ázsiában alacsonyabb a szklerózis multiplex előfordulási gyakorisága, mint a nyugati népesség körében, eredményeiket nehéz kivetíteni más populációkra.

A szklerózis multiplex fejlődésével kapcsolatos régi nézetet alátámasztó eredmények a Journal of Infectious Diseases online kiadásában jelentek meg.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Az ép immunitásúak is visszaeshetnek az övsömörbe
Csaknem felére csökkenti az övsömör kockázatát az oltás
Az új gyógyszer eredményes szklerózis multiplexre
Segít az őssejt- átültetés a szklerózis multiplexes betegekenHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Agykutatás

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.