Hírvilág

A kannabisz áldásos hatásai

2012. AUGUSZTUS 15.Kannabisz adására jelentősen javult az izommerevséggel járó, súlyos ideggyógyászati betegségben, a szklerózis multiplexben szenvedők állapota. Angol kutatók a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry szakfolyóiratban tették közzé tanulmányuk eredményét.

Magyarországon 12 ezer beteg szenved velőshüvely szétesésben, világszerte kétmillió ilyen beteget kezelnek a nálunk is latin nevén ismert szklerózis multiplex miatt. Okát pontosan nem ismerjük, de a kórfolyamatot már elég részletesen.

Szklerózis multiplexben az idegrendszerben gyulladás keletkezik, ez az idegsejtek nyúlványait körül vevő velőshüvelyt roncsolja, a szervezet pedig ezt igyekszik kötőszövettel pótolni, mely kemény, szklerotikus gócokat hoz létre: innen a latin elnevezés első szava.
A kóros folyamat sok helyen megjelenhet, ezért multiplex. Változó, fokozatosan romló mozgászavarral jár, amelynek része az izomcsoportok merevsége is. Peter Zajicek és munkatársai azt vizsgálták, hogy kannabisz kivonatot tartalmazó kapszulával milyen mértékben sikerülne javítani ezeken a tüneteken.

Nagy-Britannia 22 ideggyógyászati központjában 279 szklerózis multiplexben szenvedő beteget vizsgáltak. A vizsgálati alanyok életkora 18 és 64 év volt. A tudományos módszer szabályainak megfelelően a csoport fele kapta a kannabiszt tartalmazó gyógyszert, a véletlenszerűen kiválasztott másik csoport megkülönbözhetetlen kapszulát szedett, amelyben nem volt vizsgálati anyag.

A kutatók még arra is figyeltek, hogy igyekezzenek egyéni adagolással kikeresni minden betegnél az optimális dózist. A 12 hétig tartó kezelés során a résztvevőket három hetenként vizsgálták.

A betegeket sorsát megkeserítő izomfeszülés, a fájdalom és az alvászavar a kannabisz szedésének kezdetétől, mindvégig jelentősen javult. Ez jelentősen jobbá tette a vizsgálati alanyok életének minőségét: többet mozogtak, jobb lett az alvásuk és kevesebb fájdalmat éreztek.

Nem meglepő, hogy a betegek egy része feledékenységet, gondolati zavartságot is tapasztalt, vagyis a kannabisz azon hatásait, amiért kábítószerként fogyasztják. A kutatók szerint ez részben azzal magyarázható, hogy túl gyorsan emelték a készítmény adagját a bevezető időszakban. A vizsgálatokat a szakemberek folytatják.MTI 2012. augusztus 14., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Egészségpolitika

Mentális világjárvány küszöbén állunk

Szakemberek szerint, ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, nem avatkozunk be, a Covid-19 pandémiáját viharos sebességgel a pszichés követi. Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon, közlekedésben, de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen. Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint most az oltópontokhoz hasonló segítőhelyekre lenne szükség, hogy megelőzzük a „lelki katasztrófát”. A járvány megannyi szereplőt számos módon visel meg lelkileg, ami hadipszichiátriai helyzethez vezethet, bár erre fel lehet készülni. Rezidensek, pszichológusok és szakorvosok együttes munkája – de akár jól képzett önkéntesek is – sokat tehetnek azért, hogy a járvány mentális hatása is megoldódjon.