Hírvilág

Az orvoson múlik a legtöbb

2011. SZEPTEMBER 29.

A fogászati ellátásban egyre gyakoribb az implantáció. Bár a fogbeültetés szakmai rutint és tapasztalatot kívánna, bármelyik fogorvos elvégezheti, hiszen nem kötelező posztgraduális továbbképzésen elsajátítani az implantáció gyakorlatát. Ez is az oka lehet annak, hogy egyre több az elrontott eset, amelyeket utólag nehéz, bizonyos esetekben pedig lehetetlen kijavítani.

A problémák többségéért maguk a szakorvosok felelősek, legalábbis így véli ezt dr. Czinkóczky Béla fog-, és dentoalveoláris sebész szakorvos, aki több, fogbeültetéssel kapcsolatos bírósági per szakértője volt már. Tapasztalata szerint a vitáknál a fogászati dokumentáció hiányosságai nehezítik a döntést, de gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem áll rendelkezésre írásos anyag.

– Konfliktus esetén mind a beteg, mind pedig a fogorvos számára védelmet jelenthet, ha az implantációt megelőző állapottól kezdve egészen a kezelés befejezéséig képes dokumentáció készül. Ennek tartalmaznia kellene a kezelési tervet is, amelyet a pácienssel egyeztetni kell. A tervezett végleges fogpótlás tekintetében már ekkor, még az implantátumok beültetése előtt rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni az esztétikai és a funkcionális szempontokra egyaránt. Az implantáció ugyanis komoly, és hosszadalmas beavatkozás, ezért megfelelő előkészületek szükségesek hozzá – mondja Czinkóczky doktor.

Ennek ellenére sok páciens szájába egy rövid konzultáció után kerül implantátum, úgy hogy nem kap megfelelő felvilágosítást a beavatkozásról, így később még az előre prognosztizálható szövődmények is váratlanul érik.
– A beültetést követő egy-két héten belül a legjellemzőbb szövődmény, ha a beteg fájdalomra panaszkodik, a műtéti területen duzzanat keletkezik, vagy a beültetett implantátum mozgathatóvá válik; ezek mindig komoly bajokra utalnak. A fogpótlások nem megfelelő elkészítéséhez kapcsolható problémák hónapokkal az implantáció után merülnek fel, ilyenkor az esztétikai hiányosságokat a legnehezebb, bizonyos esetekben pedig lehetetlen pótolni vagy helyrehozni.


Elfogadhatatlan esztétikai eredmény: front fogakra készített
koronák. A bal felső nagymetsző helyére beültetett implantátum pozíciója
önmagában meghatározza a sikertelenséget. Az ilyen szituációban az egyetlen
lehetséges út, az egész fogpótlás és az implantátum eltávolítása,
csontpótlás, lágyrészek műtéti korrekciója, új implantátum beültetése, majd
új koronák készítése
Az orvosnak felróható hiba az is, amikor rossz helyre kerül az implantátum, vagy annak mérete, típusa nem megfelelő.
– A fogak helyén kialakult csont- és lágyszöveti hiányokat még a beültetést megelőzően helyre kell állítani. A posztoperatív fertőzések, gyulladások, a csontfelszívódás is legtöbbször a helytelen kivitelezésből ered. Mindeközben az egyre szélesedő implantátumpiacon szinte naponta jelennek meg újabb gyártók, és forgalmazók és rendszerek, amelyek néhány év múlva eltűnnek, így a beültetett műgyökérhez nincs megfelelő utánpótlás.

Czinkóczky doktor úgy véli, legtöbb esetben nem a beteg, hanem az orvos hibája, hogy a páciensek túlnyomó többsége azzal sincs tisztában, hogy milyen típusú, márkájú implantátum került a szájában, ugyanis a kezelőorvosnak kellene gondoskodnia arról, hogy tanúsítványt kapjon a beteg.

A betegeket az implantáció után is rendszeresen vissza kell rendelni kontrollra. Ez nem csak az esetleges szövődmények vagy problémák mihamarabbi felfedezése, korrigálás amiatt szükséges, hanem azért is, mert a minőségi implantátumokra akár 10 év, vagy újabban élethosszig tartó garanciát is adnak. Ám mint azt Czinkóczky doktor mondja, ez csakis akkor érvényes, ha a beteg rendszeresen, évente legalább egyszer megjelenik kontrollvizsgálaton, illetve betartja a megfelelő szájhigiénés előírásokat.


Két hiányzó metsző fog helyére beültetett implantátumokra készült
koronák. A csont és lágyrészek hiányát az implantáció előtt kellett volna
pótolni. A végeredmény esztétikája ilyenkor már nem javítható.
– Tapasztalataim szerint a fogbeültetést követő felvilágosítás, betegoktatás számos rendelőben elmarad, ahogyan a rendszeres ellenőrzés is. Pedig ez szintén a beteg és orvos közös érdeke, amit a kezelő fogorvosnak kellene erőltetni. Saját rendelőmbe tíz betegből 3-4 magától visszajár, ugyanennyien csak hívásra jönnek, a többiek elmaradnak. De ha mi mindent megtettünk azért, hogy rávegyük páciensünket, hogy a szükséges kontrollvizsgálat miatt felkeressen bennünket, s mégsem teszi, akkor az már a saját felelőssége.

Mivel a páciensek részéről is egyre nagyobb az igény az implantációra, ezért egyre több rendelőben végzik a beavatkozást. Azonban nem minden fogszakorvos rendelkezik megfelelő gyakorlattal a műgyökér beültetés területén. Bár az alapképzést az egyetemen megkapják a hallgatók, az iskolapadból frissen kikerült diplomások is azonnal, különösebb követelmények nélkül végezhetnek implantációt.

– Jelenleg az orvosra van bízva, hogy megfelelően képezi-e magát a fogbeültetés elvégzéséhez. Van ugyan működő mentorprogram, indulnak kurzusok és tanfolyamok, ám ezek nem kötelezőek. Létezik szakmai ajánlás, amely tartalmazza a feltételeket az orvos felkészültségét és az egyéb körülményeket tekintve, ám betartásának rendszeres ellenőrzése, szakmai felügyelete egyelőre megoldatlan. Ezért a problémás esetek szórványosan jutnak el olyan grémium elé, amely a szakmai hibákat elbírálhatná – mondja dr. Czinkóczky Béla, aki szerint jelenleg ez a legnagyobb hiányosság.

Szakmai felügyelő bizottság híján a páciens csak a bírósághoz fordulhat, hogy esetleges kárigényét érvényesíteni tudja. A kezelés megkezdésétől azonban évek is eltelhetnek, mire jogi útra terelődik egy-egy elrontott eset, ugyanis a betegek hosszasan járnak vissza problémájukkal eredeti orvosukhoz, vagy másik rendelőben igyekeznek korrigáltatni a nem megfelelő beültetésből eredő a bajokat.

A páciensek – annak ellenére, hogy a fogbeültetésért borsos árat fizetnek – nem fordítanak túl sok időt arra, hogy a legmegfelelőbb rendelőt válasszák ki a kínálatból. Nem kérik az orvost, hogy mutassa meg a korábbi esetek dokumentációját, nem érdeklődnek, hány implantációt végzett el a szakorvos. Pedig ezek döntő momentumok lehetnek a kiválasztásnál. Czinkóczky Béla úgy véli, hogy bőven van még mit javítani a betegek „dentális kultúráján” is, jóllehet ezért is a fogorvosok tehetik a legtöbbet.

Majdnem valamennyi elrontott implantációs eset a kezelőorvos hibájából ered. Vezető probléma – és szinte valamennyi esztétikai malőr oka – a rossz tervezés, és a hiányos dokumentáció mellett az, hogy a beteg nincs előre, pontosan és teljes körűen tájékoztatva a rá váró beavatkozásról.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2011-09-29

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Markánsan a fogászatról

Szépségipari vonatkozásai miatt sikeres a fogászati turizmus

Egészségpolitika

A bioprinting ígéretes jövő előtt áll

Úgy tűnik, hogy nyomtató technológiák felhasználásával lehetséges felépíteni olyan struktúrákat, amelyekben sejtek növekedhetnek, és ez segíthet a szövetek regenerálásában, írja Derby professzor a The School of Materials-ból, a Science folyóiratban megjelent cikkében. Mind a tintasugaras mind a lézernyomtató technológia használható olyan 3D (három dimenziós) „állványzatok” építésére, melyekben sejteket lehet növeszteni, vagy már „kész” sejteket elhelyezni. Professzor Derby így magyarázza a bioprinting működését: "Inkjet technológiával elhelyezzük az állvány-szerkezet anyagrészecskéit kis cseppekben, amelyek aztán megszilárdulnak. Ezután további cseppecskéket helyezünk el az előzők tetején, specifikus mintázatban… A lézernyomtatóban alkalmazott fénysugarat használjuk ezután a struktúra anyagának megszilárdítására, rétegről rétegre. E módszerek lehetővé tették számunkra, hogy olyan rendkívül bonyolult állványzatokat építsünk, amelyek viszonylag jól utánozzák a testben fellelhető struktúrákat."

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.