Hírvilág

Az óriási GYEMSZI

2011. AUGUSZTUS 15.

A hosszú nevű Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) számtalan, ma működő szerv feladatát veszi majd át részben vagy egészben. Megmarad az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH), bár szerepe átalakul, változatlan státuszban tartják meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt és az Országos Mentőszolgálatot. Megőrzi önállóságát – de szervezetén belül jelentősen átalakul – az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az egészségpolitika módszertani központjának nevezte a GYEMSZI-t Szócska Miklós ágazatért felelős államtitkár, aki egy keddi rendezvényen tárta a nagyközönség elé az új koncepciót. A GYEMSZI a jelenlegi Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) bázisán megalakulva magába foglalja majd az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet, az Országos Gyógyszerészeti Intézet, az Egészségügyi Szakképző- és Továbbképző Intézet, az és az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ eddigi feladatait. Az új óriás szervezet foglalkozik majd az uniós programok menedzsmentje, összefogja az ágazati intézménystratégiát, felel a betegútszervezési feladatok ellátásáért és a funkcionális integráció lebonyolításáért.

Jelentősen megváltozik az ÁNTSZ. Paller Judit megbízott igazgató szerint a húsz évvel ezelőtti megalakulás után itt az ideje, hogy háttérintézményeiket strukturálisan is átformálják. Az ÁNTSZ jelenleg 84 kistérségi intézménnyel, 9 háttérintézménnyel működik. Az új felállásban három országos központot alakítanak ki, ide kerülnek a járványügyi, a közegészségügyi és a népegészségügyi feladatok.

Júliusban már az új intézménystruktúra kialakításához írnak ki pályázatokat uniós forrásokra támaszkodva, ami azt vetíti előre, hogy 2012-től már az új feladatokkal működnének a nem megszűnő, hanem átalakuló gyógyítóhelyek. Ezt már Török Krisztina, az EMKI igazgatója jelentette be, aki elmondta, április végére összesítik azt az egészségügyi katasztert, amelyet az intézményektől beérkezett adatok és a kórházakban jelenleg is zajló személyes interjúk kiértékelése alapján állítanak össze. Ebből választ kapnak arra, az ország mely részén milyen ellátásra van igény, s ezután kerülhet sor a nagytérségi ellátásszervezés kialakítására. Szócska Miklós óvatosabban fogalmazott, szerinte csak nyár végén, szeptemberben kerülhetnek kiírásra a pályázatok.

Lemaradásban vagyunk a betegjogok intézményi képviseletével, de az eddig alapítványi formában működő szervezet jogi háttere csak most tisztult le – válaszolt Szócska egy nézői kérdésre. Ígéretet tett arra, hamarosan megalakulhat a korábban már ígért betegjogi központ, amelynek kialakítására már tettek lépéseket. Betegszervezetektől kapott jelzés alapján életre hívnának egy betegfórumot, ahol az államtitkárság egységesen tárgyalhatna a szervezetekkel.

eLitMed.hu, T.O.
2011-03-29

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.