Hírvilág

Az időskori elesések oka az agyi keringés megváltozása lehet

2011. AUGUSZTUS 15.

Egy új kutatás szerint a magas vérnyomás megváltoztathatja az ember agyi keringését, és ez vezethet az időskorban oly gyakori elesésekhez.

A Farzaneh A. Sorond által vezetett kutatásba 419, 65 évnél idősebb nőt és férfit vontak be.

A résztvevők járóképességét gyaloglógépeken figyelték meg, agyi keringésüket pedig ultrahanggal vizsgálták. Majd a vizsgált személyeket vagy hozzátartozójukat megkérdezték, hogy az elmúlt két évben a résztvevő hányszor esett el.

A Neurology folyóirat május 18-i számában megjelent tanulmány leírja, hogy a résztvevők azon 20 százaléka, akinél a legkisebb változás volt tapasztalható az agyi keringésében, 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel esett el, mint az a 20 százalék, ahol a keringés a legnagyobb mértékben változott. Másképp fogalmazva, a legmagasabb véráramlási szinttel rendelkezőknél egy év alatt az átlagos elesési arány kisebb volt 1-nél, míg azoknál, akiknél az agy véráramlási szintje a legalacsonyabb volt, az elesési arány 1,5 volt.

„60 évesen az emberek 85 százalékának még megvan a normális járóképessége” – mondta Sorond a sajtóközleményében. „85 éves korukra azonban az idősek csupán 18 százaléka tud rendesen járni. Kutatásunk eredményei szerint a rendszeres mozgásgyakorlatok, illetve a magas vérnyomás kezelése hatásos mód lehet az elesések megelőzésében. A magas vérnyomás ugyanis hatással van az agy keringésére, és ezáltal okozhat elesést” – tette hozzá a kutatónő. Az Egyesült Államokban évente 1,8 millióan részesülnek elesés utáni sürgősségi ellátásban, és 16 ezer ember meg is hal az elesés következtében, jegyzik meg a kutatók.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyag:
Neurology

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.