Hírvilág

Az elektromos cigarettáról

2011. AUGUSZTUS 15.


Az elektromos cigaretták gyártói erőteljes értékesítési növekedésről számolnak be, mivel a szigorú dohányzásellenes törvények Európa füstölgő lakosságát a hideg utcákra szorítják ki. A kampányolók szerint azonban ez a termék aláássa az egészségügyi törekvéseket.

Spanyolország vasárnap csatlakozott azokhoz az országokhoz, ahol tilos rágyújtani a zárt közterületeken. Európán már végigsöpört egy hasonló szigorítási hullám.
Az elektromos cigaretta a hagyományos társához hasonló élményt nyújt, akár nikotint is tartalmazhat. A közismerten erős dohányos nemzet potenciálisan virágzó piacot jelenthet ennek a sokat kritizált terméknek.

„2007 óta évente 30 százalékkal növekszik a forgalom. Akkor került piacra a termékünk" - nyilatkozta az EdSylver szóvivője, mely a 2004-ben Kínában feltalált szerkezet egyik vezető gyártója. Szerintük a műanyag cigaretta nem káros sem arra, aki szívja, sem a körülötte levőkre, de a szakértők cáfolják ezt az állítást.

Novemberben, az Egészségügyi Világszervezet uruguay-i konferenciáján az egyik vezető dohányzásellenes szakértő, Eduardo Bianco elmondta, hogy az elektromos cigaretta „szabotálja a dohányzás-megelőzési erőfeszítéseket”, melyek a leszokásra bíztatják az embereket. „Nagyon örülök ennek a találmánynak. Jó úgy átélni a dohányzás élményét, hogy közben nem kell tartani a nikotin káros hatásától” - mesélte egy párizsi használó. Yves Martinet professzor szerint, aki a Francia Nemzeti Dohányellenes Bizottság vezetője, az elektromos cigaretta nagy átverés. „Ez a termék nem kínál orvosi segítséget a leszokáshoz, több országban be is tiltották - mondta. - Jelenleg nem értékelték még tudományos szemszögből.” - tette hozzá.

A francia nemzeti dohányzásprevenciós iroda szerint az elektromos cigaretta célja kétértelmű, a gyógyszertárakban nem értékesíthetik azokat. A gyártók egyfelől a leszokáshoz való segítségként kínálják, másfelől viszont olyan lehetőség gyanánt, mellyel tiltott helyen is lehet dohányozni.” A dohányáru-értékesítők azonban cáfolják, hogy az eszköz annyira sikeres lenne a piacon. „Egyáltalán nem fogy jól, néhány helyen még a tavalyi készlet is nagy halmokban porosodik” - mondta Gerard Bohelay, a francia főváros dohánykereskedési szövetségének vezetője.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Nem biztonságosak az elektromos cigaretták

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

COVID-19

Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Idegtudományok

A parancsnak engedelmeskedés csökkenti a fájdalom-tükörneuronok aktivitását

Komplex kísérleti elrendezésű fMRI-vizsgálatokkal bizonyították, hogy a parancsra fájdalmat okozók agyának empátiával és bűntudattal összefüggő régiói kevésbé aktívak, mint azoké, akik saját döntésük alapján okoznak fájdalmat.

Egészségpolitika

Sportolói szívszűrés a városmajori klinikán

Ma már évente több mint 500 sportoló átfogó ,,szívszűrését” végzik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a női vízilabda válogatottat például évek óta nyomon követi az itteni orvos csapat. Már a legapróbb eltéréseket is kiszűrik, így megelőzhetik a tragédiákat, de a sportolók teljesítményének javításához is hozzá tudnak járulni, ha ismerik a szívük munkáját.