Hírvilág

Az autizmus másképp hat a női és a férfiagyra

2013. AUGUSZTUS 09.


Szakemberek szerint a felfedezés azért jelentős, mert az autizmust vizsgáló kutatások többsége eddig férfiak agyát vizsgálta, így megállapításaik nem feltétlenül alkalmazhatók a nők esetében.

Az autizmus a népesség egy százalékánál, többnyire fiúknál jelentkezik, ezért álltak eddig ők a kutatások középpontjában.
A Cambridge-i Egyetem Autizmuskutató Intézetében végzett friss kutatás során 120 férfi és nő, köztük autisták és egészségesek agyát vizsgálták meg mágneses rezonancián (MR) alapuló képalkotó eljárással. A feltárt különbségek arra utalnak, további munkára van szükség, hogy megértsék, hogyan hat a betegség a női agyra - idézte a BBC hírportálja a Brain című szaklapban megjelent tanulmányt.

A férfi és női agy mindenképpen különbözik, a férfiak agyszövete nagyobb tömegű. A kutatók azt fedezték fel, hogy az autista nők agya jobban hasonlít az egészséges férfiagyra, mint a nőire, bár így is különbözik tőle. Ugyanezt az eltérést azonban nem tapasztalták az autista férfiaknál, az ő agyuk nem mutatott szélsőségesen férfias jegyeket.

"Amit ma az autizmusról tudunk, az nagyrészt férfiakra vonatkozik. Kutatásunk arra világított rá, hogy az autizmus talán eltérően nyilvánulhat meg a nőknél. Tovább kell kutatni, hogy a hasonlóságokat és különbségeket feltárjuk" - hangsúlyozta Meng-Chuan Lai, a tanulmány egyik szerzője.

A brit Országos Autizmus Társaság igazgatója, Carol Povey elmondta, hogy a lányok alkalmazkodóbbak, mint a fiúk, és olyan viselkedési stratégiákat alakíthatnak ki, melyekkel gyakran elfedik a hagyományosan autisztikusnak tartott magatartási jellemzőket.

"Ez az álcázás nagy stresszt okozhat, és másodlagos betegségekhez, például evészavarhoz vagy depresszióhoz vezethet. Fontos, hogy a nemi különbségeket vizsgáló kutatások eredményeire építve biztosítsuk, a diagnózist és a kezelést ne gátolja, hogy a páciens lány" - mondta Povey.
(https://www.bbc.co.uk/news/health-23613816)
MTI 2013. augusztus 9., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.