Hírvilág

Az árvaság metaforája

2013. MÁRCIUS 10.Visky András Megöltem az anyámat című drámájának angliai bemutatója után hétfőn felolvasóesten ismerhetik meg a darabot és szerzőjét az érdeklődők a Londoni Magyar Kulturális Központban.

Az angol nyelvre lefordított magyar darabot sikeresen játsszák kedd óta a londoni Rosemary Branch Színházban. A hétfői esten Sárközi Mátyás Londonban élő József Attila-díjas magyar születésű író beszélget a szerzővel.

A Megöltem az anyámat című dráma egy romániai árva lány igaz történetén alapul. A darabban a Ceausescu-időszak szociálpolitikájának katasztrofális következményeit ábrázolja a szerző, az árvaság metaforájával játszik és ezzel a társadalom megosztottságát és korlátozottságát szimbolizálja - fogalmazott a londoni magyar intézet.

Visky András édesapját, a köztiszteletben álló református lelkészt, Visky Ferencet 1958-ban 22 év börtönre ítélték, nem sokkal utána feleségét gyerekeivel, köztük a 2 éves Andrással együtt internálták, csaknem öt éven át Braila megyében, a Havasalföld északkeleti részén, a Baragan-alföldi munkatáborban voltak. A fogságot megtapasztalt szerzőt ma is foglalkoztatja a marginalitás, a felnőttek irgalmatlansága a gyermekekkel szemben.

Visky András 1957-ben született Marosvásárhelyen. Temesváron tanult, költő, drámaíró, színházi teoretikus, a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének tanára.
Kolozsváron szerkesztette a Korunk című folyóiratot, majd Koinónia címmel saját kiadót alapított, amelynek 2009-ig főszerkesztője is volt. Darabjait számos országban, Romániában, Magyarországon, Franciaországban, Olaszországban, Szlovéniában és az Egyesült Államokban is bemutatták.

2013. március 11., vasárnap

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Gondolat

Egymásba kötve: párhuzamos mozdulatok

Eperjesi Ágnes az egyik jelentősebb hazai alkotónk. Rendszeresen kiállít fontos hazai, és külföldi intézményekben, 2011 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékének oktatója. Számos műfajban és technikával dolgozik, a fotográfiától a fotogramon és installációkon át videókig, művészkönyvekig, performanszokig. Témái között tudományos igényű szín- és formavizsgálatok, a vizuális kultúránk jellemzői, társadalmi kérdések, művészeti problémák egyaránt szerepelnek, ráadásul ezek nem egyszer együttesen alkotják meg a teljes művet.

Gondolat

Valóságos visszatérés egy metafizikai tájba vörös szőnyegen

SÁNDOR Zsolt

– Hegedűs 2 László: A Nagy Fehérvári Árvíz
című kiállítása a Centrális Galériában

Hírvilág

Saját perzsa és társai

Könyvhét - Öt szépirodalmi és két tényirodalmi kötet a Libri Kiadónál

Gondolat

"Ha az ember zuhan, a csillagok is vele zuhannak.”

Karel Capek cseh író, elbeszélő, publicista, műfordító, filozófus 1890. január 9. — 1938. december 25.