Hírvilág

Az anyák agyvérzése a lányok szív-érrendszeri betegségének jele lehet

2011. AUGUSZTUS 15.


Azoknak a nőknek, akiknek anyjuk agyvérzésen esett át, sokkal nagyobb az esélyük a szívinfarktusra, sőt arra is, hogy őket is utoléri az agyi érkatasztrófa.

A kutatók úgy vélik, hogy a nők inkább a betegség örökletes formáira hajlamosak, míg a férfiaknál inkább az életmódbeli tényezők a ludasok, mint az étrend, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Az Oxford Egyetem tudósai szerint a háziorvosoknak speciális kérdéseket is fel kellene tenniük nőbetegeiknek a szívbetegségek családi anamnézisével kapcsolatban, amikor a kockázati tényezőket szeretnék felmérni.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a felmenők között megjelent szív-és érrendszeri betegségek fontosabb előrejelzők lehetnek, mint az elhízás, a vérnyomás, az alkohol, vagy a dohányzás.

A kutatók több mint 2 200, agyvérzésen, szívinfarktuson vagy koszorúér-betegségen (angina) átesett nőbeteg adatait vizsgálták meg. A családi anamnézisből kiderült, hogy a nők többségének anyja is agyvérzést kapott, ellentétben apjával. A Circulation: Cardiovascular Genetics tanulmányából az is látható, hogy a szívbeteg nők lánytestvérei gyakrabban kaptak agyvérzést, mint fiútestvéreik. Ugyanezzel a csoporttal korábban végzett tanulmány kimutatta, hogy nagyobb az esélyük 65 éves koruk előtt a szívinfarktusra, ha anyjuk is korán áldozatul esett ennek a betegségnek. Más kutatások is igazolták, hogy a nők agyvérzése összefügg anyjuk hasonló kórtörténetével.

Az Oxford Egyetem Stroke Megelőzési Kutatóközpontjából Amitava Banerjee elmondta: „Eredményeink arra utalnak, hogy a különféle arteriális területek (nevezetesen a szív-és agyi területek) keringési betegségei nemhez kötötten öröklődnek. Továbbá a tradicionális kockázati faktorok, mint a magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség nőknél nem olyan egyértelműen járul hozzá a szívinfarktus esélyéhez, mint férfiaknál. Nők esetében a kockázatot felmérő eszközök inadekvátak. és az előrejelzés egyértelműen fejlesztésre szorul. A jelenlegi módszerek nem veszik figyelembe a családi anamnézist, vagy csak egyszerű eldöntendő kérdésként szerepelnek benne. Nem térnek ki az életkorra, a nemre, és hogy milyen betegségben szenved az illető családtagjaihoz képest. A klinikai praxisban nem használják megfelelően a családi anamnézist a keringési betegségek vonatkozásában.

Évente nagyjából 55 000 nő életét követeli valamilyen szívbetegség. A férfiaknál ez a szám nagyjából 66 000, a kutatók azonban attól tartanak, hogy a férfiakkal ellentétben a nők nincsenek tisztában a korai figyelmeztető jelekkel. Sajnos csak minden tizedik, 50 év feletti ember beszélget el a háziorvosával a szívbetegségekről.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Stroke fiatalonA stroke új kezeléseHarc a szélütés ellenLAM Extra háziorvosoknak - 2010; 2 (4) A cardiovascularis prevencióMagasbb nyugalmi szívfeekvencia, több coronariaszövődmény - nőknél is

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.