Hírvilág

Az anya dohányzása miatt károsodik a magzat DNS-e

2011. AUGUSZTUS 15.


Azon gyermekek esetében, akiknek édesanyja vagy nagyanyja a terhesség alatt dohányzott, számolni kell a gyermekkori asztma magasabb kockázatával. A jelenség korábban nem ismert hátterét a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai tisztázták: a DNS metilációs folyamatában áll be változás.

A DNS-metiláció egy igen jól ismert biológiai jelenség, melynek segítségével a génkifejeződés szabályozása zajlik. Az Amerikai Mellkas-sebészeti Társaság 2011-es nemzetközi konferenciáján elhangzott beszámoló szerint a magzati fejlődés során pontosan ez a kémiai folyamat szenved zavart az AXL gén esetén, amennyiben az anya terhessége alatt nem hagy fel a dohányzással. Az AXL fontos szerepet játszik az immunrendszerben, illetve a daganatok keletkezése során.

Carrie Breton professzor és munkatársai szerint az anyai dohányzás mintegy 2,3 százalékkal növeli az AXL nevű gén metilációját. Ez az eredmény megerősíti azon korábbi vizsgálatok következtetését, miszerint a terhesség alatti dohányterhelés megváltoztatja a magzati gének metilációs szintjét,

A vizsgálat során 173 gyermek édesanyja és nagyanyja töltött ki egy kérdőívet, mely a terhesség alatti dohányzásra irányult. Emellett az anyák és a gyermekek szájnyálkahártyájából gyűjtöttek DNS-mintát, amiből meghatározták az AXL metilációs állapotát: megállapították, hogy az arány összefüggést mutatott a magzati korban elszenvedett dohányterheléssel. Ez az összefüggés lányokban kifejezettebb volt, mint fiúkban. A nagyszülő dohányzása ugyanakkor statisztikailag jelentős mértékben nem bizonyult befolyásoló tényezőnek.

A munka legnagyobb jelentősége, hogy olyan környezeti tényezőkre hívja fel a figyelmet, mely a gének szabályozását károsítja, ugyanakkor igen jelentős az egyedfejlődés szempontjából. Ezek a változások a gyermeket fogékonnyá tehetik egyes betegségekkel szemben.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Genetikai károsodást okozhat az első slukk
Megoldások szenvedélybetegségre
Magzatszurok és dohányzás
Nikotinhatásnak kitett magzatokHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.