Hírvilág

Az AIDS kezdetének vége?

2012. JÚLIUS 23.Bár az AIDS elleni vakcina kidolgozása még várat magára, az elmúlt évtizedek legtöbb halálos áldozattal járó fertőző betegségének leküzdésével foglalkozó, 19. nemzetközi konferencia vasárnap este mégis a remény, a "Fordítsuk meg együtt az áradatot!" mottó jegyében kezdte meg tanácskozását az amerikai fővárosban.

Optimizmust sugallt a New England Journal of Medicine szaklap legfrissebb száma is, amely a konferenciára időzítve Az AIDS kezdetének vége? főcímmel jelent meg. A derűlátást - noha a 31 esztendeje felfedezett betegség ellenszerét még mindig nem találták meg - az orvos kutatók által az elmúlt évtizedek során elért áttörések alapozták meg. Az antiretrovirális (a vírusreplikációt gátló) szerek kombinált alkalmazásával ugyanis sikerült jelentős javulást elérni a HIV-vírussal fertőzöttek állapotában és lelassítani a "20. század pestisének" terjedését.

Emellett az ellátás mindinkább elérhetővé válik az alacsony és mérsékelt nemzeti jövedelemmel rendelkező országokban is. Miközben egy évtizeddel ezelőtt ezekben mindössze 300 ezren kaptak kezelést az AIDS-betegségükre, ma ezeknek a fertőzötteknek a száma eléri a 6,6 milliót. Az ENSZ szerint ahhoz, hogy minden rászoruló megkaphassa a szükséges gyógyszereket, évi 24 milliárd dollárra lenne szükség, 7 milliárddal többre, mint amennyit erre a célra jelenleg fordítanak.

A derűlátást ugyanakkor továbbra is beárnyékolják a globális AIDS-tragédia fenyegető dimenziói: a betegségbe eddig 35 millióan - csak tavaly 1,7 millióan - haltak bele és a fertőzöttek száma meghaladja a 34 milliót. Noha a kór terjedésének sebessége egyötödével csökkent az egy évtizeddel ezelőttihez képest, tavaly még mindig 2,5 millió új fertőzést jelentettek.
Az amerikai fővárosban mintegy 25 ezer szakértő, politikus, segélyszervezeti vezető, aktivista, páciens és újságíró részvételével, hat napig tartó tanácskozáson felszólal Hillary Clinton amerikai külügy- és Kathleen Sebelius egészségügyi miniszter, Laura Bush volt first lady, Bill Gates filantróp milliárdos, Elton John brit énekes-zeneszerző és Whoopy Goldberg amerikai színésznő is. Barack Obama elnök videoüzenetben üdvözli a fórumot és a tanácskozás munkájában részt vevők egy csoportját csütörtökön fogadáson látja vendégül a Fehér Házban.

A konferencia megnyitója előtt több mint ezer tüntető - köztük több HIV-fertőzött - vonult végig Washington belvárosán, az AIDS elleni küzdelem erősítését és a világ vezetői részéről a betegség visszaszorításával kapcsolatban tett ígéreteik betartását követelve.
Az Egyesült Államokban, ahol 1990 óta nem tartottak hasonló fórumot, 2009-ben oldották fel az HIV-fertőzöttek beutazásának tilalmát, a Bush- és az Obama-kormány intézkedéseinek eredményeképpen.MTI 2012. július 23., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Hírvilág

Roosevelt betegsége

Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök 130 éve született

COVID-19

Covid-19 – a rákgyógyításban is nehézségeket okozott

A betegek, de még az orvosok is nehéz helyzetbe kerültek a világjárvány hozta egészségügyi átrendeződés kapcsán. Egyrészt volt, ahol hónapokig nem is fogadták a betegeket, a már megkezdett kezelések is abbamaradtak, másrészt maguk az érintettek is tartottak bemenni az intézményekbe. A kormányrendeletek ellenére tanácstalan volt gyógyító és páciens egyaránt.

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról