Hírvilág

Az agyvérzés és pitvarfibrilláció emeli a demencia kockázatát

2011. AUGUSZTUS 15.


Azoknál az agyvérzésen átesett betegeknél, akiknek pitvarfibrillációja van, nagyobb eséllyel fejlődik ki demencia, mint azoknál, akiknek szívverése szabályos – vélik brit kutatók. Ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a pitvarfibrilláció és a demencia között azoknál a betegeknél, akik nem estek át agyvérzésen.

A szívritmuszavar leggyakoribb formája a pitvarfibrilláció, kialakulásának valószínűsége az életkorral nő. Jelentős kockázati tényezője a stroke kialakulásának is.
Dr. Yoon K. Loke klinikai farmakológus, a Nyugat-Angliai Egyetem adjunktusa és kollégái 15 különböző vizsgálatból 46 637, átlagosan 72 éves beteg adatait gyűjtötték össze. Eredményeik szerint az agyvérzést túlélő és szívritmuszavarban szenvedő betegeknél 2,4-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia azokkal összehasonlítva, akiknek nincs ritmuszavaruk. Összességében az agyvérzésen átesett, pitvarfibrillációban szenvedő betegek 25 százalékánál alakult ki demencia az utánkövetés alatt.

„A klinikusoknak nagyobb figyelmet kellene fordítani ennek és más szív- és érrendszeri rizikófaktoroknak a kezelésére”- mondta Dr. Loke, a Neurology című lap márciusi számában megjelent cikk szerzője.

A kutatók ugyanakkor nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a pitvarfibrilláció önmagában is növeli-e a demencia kockázatát. Dr. Loke szerint a pitvarfibrilláción kívül számos tényező is szerepet játszhat a demencia kialakulásában, így csak ennek kezelése nem biztos, hogy elegendő.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Demencia és halálA cogknow segít a demenciában szenvedőknekÉrháló segít a stroke-osokonA stroke új kezeléseParxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?Lehetőségek a demencia prevenciójában

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.