Hírvilág

Az aggastyánok vérnyomását is érdemes csökkenteni – legalábbis a klinikai vizsgálatokban

2011. AUGUSZTUS 15.

A hypertonia kezelésével foglalkozó legtöbb vizsgálatban viszonylag fiatal betegeket tanulmányoztak, még azokban is, amelyekben „idősebb” betegekről volt szó, ez a kifejezés ugyanis általában a 60 vagy 65 év feletti korcsoportot takarta.

A Hypertension in the Very Elderly Trial (HYVET) célcsoportját az igazán idősek képezték: 80 év feletti (átlagosan 84 éves), majdnem 4000 beteg. Az alanyok nem szenvedtek súlyos társbetegségben, vérnyomásuk átlagosan 171/91 Hgmm volt. A betegek vagy indapamid diuretikumot és szükség esetén perindopril ACE-gátlót kaptak, vagy pedig placebót kaptak két éven keresztül.

Az indapamidcsoportban átlagosan 15/6 Hgmm-rel csökkent a vérnyomás. A stroke incidenciája majdnem szignifikánsan, 30%-kal csökkent, az összhalálozás pedig szignifikánsan, 12%-ról 10%-ra.

Az eredmények bíztatóak arra nézve, hogy igen idős betegek esetében is csökkenthető a stroke kockázata a hypertonia kezelésével, de – ahogy a Journal Watch General Medicine szemléző folyóirat szerkesztői megjegyzik – „túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek”.

A Journal Watch klinikus szerzői tapasztalatból mondják, hogy az ilyen vizsgálatok eredménye általában nem reprodukálható a mindennapos gyakorlatban, mert a valóságban ellátandó betegek nagy részét be sem sorolnák ezekbe – például társbetegségeik miatt.

Továbbá a klinikai vizsgálatok során a betegeket rendszeresen, szigorú protokollok alapján ellenőrzik, ezzel csökkentve számos veszélyes nemkívánatos hatás kockázatát. Ilyen például a gyakori orthostaticus hipotenzió, amely idős korban könnyen vezethet eleséshez, combnyaktöréshez és az ezt követő tartós immobilizáció összes ismert szövődményéhez. Ezzel szemben az idézett HYVET vizsgálatban 4000 betegévnyi követés alatt csak két súlyos nemkívánatos hatást tapasztaltak…


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
NEJM 2008;358:1887–1898.
Journal Watch General Medicine December 29, 2008

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

Hírvilág

A prostatarák antiandrogén kezelése növeli a halálozást?

Az androgéndeprivációs terápia csak a coronariabetegségek körében növelte a halálozást

Klinikum

H1N1 - Félelem és reszketés

A "The Washington Post" szerint a járványtól érzett félelem járványa terjed.

Hírvilág

Migrén aurával, egy génpolimorfizmus és a stroke kockázata

Mi köze van ezeknek egymáshoz, és ez miért érdekel minket? A cardiovascularis betegségek rengeteg kockázati tényezőjéhez most csatlakozott egy újabb, amelynek jelentőségéről egyelőre több a kérdés, mint a válasz…