Hírvilág

Áprilisban vége a békének?

2011. AUGUSZTUS 15.

A szakképzési rendszerben változásokat ígért az ágazatért felelős államtitkár, azonban béremelést továbbra sem a szombati, Első Semmelweis Karriernapon rendezett életpálya konferencián. Bár a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a békés tárgyalások híve, azt mondja, egyre nagyobb nyomás nehezedik rá a fiatal orvosok részéről, hogy keményebben adjanak hangot elvárásaiknak.

„Közületek vétettem” – kezdte Szócska Miklós a konferencián, célozva rá, hogy pontosan ismeri a rezidensek problémáit, ugyanakkor még mindig bízik az ágazati dolgozók hivatástudatában a „jelen rossz, perverz ösztönzők között” is. Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke viszont azt mondja, bár tudják, hogy az államtitkár igyekszik forrásokat bevonni a rendszerbe, ennek összkormányzati prioritást kellene adni, ami pedig egyelőre úgy tűnik nincs.

Az elnök a múlt héten Budapesten, csütörtökön pedig Pécsett találkozott rezidensekkel és fiatal szakorvosokkal, a következő hetekben pedig végigjárja az országban a nagyobb képzési központokat. Az eddigi fórumok tapasztalatai alapján úgy látja, ha a nagypolitika nem avatkozik be, s megbecsülésük továbbra sem változik, akkor áprilisban lépniük kell.

Nincs minőségi szakorvosképzés, rosszak a szakmai feltételek, a kórházi osztályon töltött ideje nagy részében a rezidens leginkább adminisztrál, majd két, esetenként három másodállásban egészíti ki 85 ezer forintos gyakornoki bérét. Az ágazat minden szereplője tudja, hogy ha rövidtávon nem történik semmilyen érdemi változtatás, egyre több rezidens és szakorvos fogja elhagyni az országot. Papp Magor szerint viszont ma már a leghatékonyabb intézkedések is csak a kármentésre irányulhatnak.

„A bomba már felrobbant” – fogalmazott hónapokkal ezelőtt a Rezidens Szövetség elnöke, de érzi a történések súlyát az egészségügyért felelős államtitkárság is, hiszen a szombat délutáni konferenciára Szócska Miklóst elkísérte helyettes államtitkára, Páva Hanna is, és a nézőközönség soraiban a kabinet több tagja feltűnt.

Páva Hanna elmondta, áprilisban változások lesznek a szakképzésben, könnyíteni kívánnak a rezidensek elhelyezkedésén, így a pályázati rendszer helyett a klinikák, kórházak kölcsönös megállapodás alapján szerződést kötnek majd a szakorvosjelöltekkel. A hiányszakmák esetén járó plusz pénz elosztásakor a jövőben figyelembe veszik azt is, az ország mely területén van orvoshiány az adott szakmában.

Egységesítik a kompetencialistákat, mert bár mind a négy orvosegyetem rendelkezik ilyennel, ezek eltérően határozzák meg, hogy a frissdiplomások milyen feladatokat végezhetnek az intézményekben. A külföldről hazatérő fiatal doktoroknak a jövőben nem kell gyakorlati időt igazolniuk itthon, hanem azonnal munkába állhatnak a hazai rendszerben. Papp Magor szerint ezek fontos bejelentések, de csak azoknak a helyzetét könnyít, akik vállalják, hogy itthon kitartanak, az elvándorlást nem igazán fogják megakadályozni.

A szakképzésben tapasztalható minőségromlás általános jelenség, erre mutat rá a pécsi rezidensek esete, és csak idő kérdése, mikor szánják el magukat hasonló drasztikus lépésre a többiek is – mondta lapunk Papp Magor, s hozzátette: a fővárosi és a pécsi rezidenskonzultáción a „közhangulat minden képzeletet felülmúlt, néhány döntéshozónak bele kellene kóstolnia ezeknek a fórumoknak a hangulatába.”

A fiatal doktorok hónapok óta markáns lépéseket várnak a Rezidens Szövetség vezetőitől, akik eddig bíztak abban, hogy sikerül dűlőre jutni szakmai egyeztetések útján. A szombati konferencián Szócska Miklós azt mondta, a gazdaság teljesítőképességétől függ, lesz-e központi forrás a bérek emelésére, ugyanakkor szerinte az egészségügyben jelenleg nagyon sok pénz van, amit intézménytársulásokkal lehetne megspórolni, s a fizetésekre fordítani. De továbbra is fáradozik a gazdaságpolitikai döntéshozók meggyőzésén.

Szép gesztusnak tartotta Papp Magor, hogy az államtitkár nem próbálja szépíteni a tragikus helyzetet, ugyanakkor matematikailag kiszámítható, ha nem történnek értékelhető intézkedések kormányzati szinten, akkor 2013-ra 3000 orvos hagyja el Magyarországot. A kármentés pedig sokkal többe fog kerülni. Úgy véli, egy év türelmi időt mindenképpen adniuk kellett az új kormánynak. Hogy milyen „keményebb lépésekre” szánják el magukat, azt a további rezidensfórumok lezárása után, április végén jelentik majd be.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2011-03-27

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Hírvilág

Roosevelt betegsége

Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök 130 éve született

Egészségpolitika

Mentális világjárvány küszöbén állunk

Szakemberek szerint, ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, nem avatkozunk be, a Covid-19 pandémiáját viharos sebességgel a pszichés követi. Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon, közlekedésben, de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen. Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint most az oltópontokhoz hasonló segítőhelyekre lenne szükség, hogy megelőzzük a „lelki katasztrófát”. A járvány megannyi szereplőt számos módon visel meg lelkileg, ami hadipszichiátriai helyzethez vezethet, bár erre fel lehet készülni. Rezidensek, pszichológusok és szakorvosok együttes munkája – de akár jól képzett önkéntesek is – sokat tehetnek azért, hogy a járvány mentális hatása is megoldódjon.

Gondolat

A püspök rejtélyes jóslatai

A világvége jóslatok korunkban is lázban tartják az embereket, a kezdet és a vég titkai mindenkit erősen foglalkoztatnak.

Klinikum

Új EKG képlet segítheti a diasztolés szívelégtelenség diagnosztikát

Svájci kutatócsoport olyan képletet alkotott, amely segítségével lehetőség nyílhat EKG- paraméterek alapján diagnosztizálni a szívizom diasztolés funkciózavarát.