Hírvilág

Anorexiások tízparancsolata

2011. AUGUSZTUS 15.


Mindenütt ott vannak az interneten: weboldalak, amelyek sikeres fogyókúrákat vagy léböjtkúrákat ajánlanak, és olyan honlapok, ahol eredményes módszereket olvashatunk arra, hogyan rejthetjük el a gyors testsúlycsökkenést a szülők és az orvosok elől.

És ha ez még nem lenne elég, a táplálkozási zavarok szakértői szerint egyre több pro-anorexia és pro-bulímia blog lát napvilágot, és a fogyni vágyók közvetlenül a mobiltelefonjukra kaphatják az óhajtott információkat.

Így jutnak el a sérülékeny fiatalokhoz - mondja Dina Borzekowski, a Johns Hopkins Bloomberg Orvosi Egyetem docense. "Ha az internet éjjel-nappal rendelkezésre áll, a gyerekek könnyen hozzáférhetnek. Névtelenül zajlik. Támogatást és információt szerezhetnek ahhoz, amit csinálnak."

Borzekowski munkatársaival 180 táplálkozási zavart támogató weboldalt vizsgált meg. Eredményeik meglepőek és aggasztóak is egyben. A weboldalak 91 százaléka nyilvános, 79 százalék pedig valamilyen interaktív szolgáltatást is nyújt (kalória vagy testtömeg-index kalkulátort). 16 százalékuk valóságos vallásos áhítatot tanúsít a táplálkozási zavar iránt, például a bibliai Tízparancsolatot írja át saját szájíze szerint, vagy versekkel dicsőíti a negatív jelenséget. Az oldalak 85 százaléka mutatja be rendkívül vékony színésznők és modellek fényképeit, és körülbelül 43 százaléka tartalmaz kifejezett tanácsokat arra, hogyan lehet elrejteni a táplálkozási zavarokat (mérlegelés előtt rengeteg víz elfogyasztása, vagy súlyok elrejtése a ruhában stb.). A weboldalak egyharmada tartalmazott információt a gyógyulásról vagy a kezelésről, de csak 13 százalék jelentette ki nyíltan, hogy a táplálkozási zavarok egészségügyi rendellenességnek számítanak.

A tanulmány az American Journal of Public Health június 17-i számában jelent meg.

Az ilyen jellegű oldalak az 1990-es évek elején bukkantak fel az interneten. Bár a Yahoo és az MSN 2001-ben megállapodott arról, hogy lezárja a nyilvánvalóan táplálkozási zavarokat pártoló oldalakat, nem sok sikert értek el, mivel a mögöttük álló személyek fondorlatos módon kikerülték a korlátozásokat, és blogok, videók vagy Facebook csoportok formájában visszatértek. A táplálkozási zavarokban szenvedő betegek más rendellenességekben, például depresszióban, szorongásban és kényszerbetegségben is szenvedhetnek. Mások számára azonban maximalistának, intelligensnek és motiváltnak tűnnek, akik többet tudnak a táplálkozásról, mint a táplálkozási szakértők.

A táplálkozási zavarokban szenvedők közül néhány beteg esetében a hangulatstabilizálókkal, antidepresszánsokkal és szorongás elleni készítményekkel végzett gyógyszeres kezelés segíthet.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A Csermely-életfilozófia

A magyar társadalomban sok olyan mechanizmus, körülmény jött létre, amely nem kedvez az alkotásnak és ezzel a tehetségek kibontakozásának. Nem érvényesül igazán a gazdaságban az innováció.

Hírvilág

Káros a teljes ételcsoportok kizárása az étrendből

Manapság a nőket naponta bombázzák táplálkozási tanácsokkal, miközben a tudósok arra intenek, legyünk óvatosak, mert még a legegészségesebb ételek fogyasztása mellett is könnyen károsíthatjuk testi-lelki egészségünket egyaránt.

Hírvilág

Egyre több fiatal szenved étkezési zavarban

A tizenhárom évnél fiatalabbak között is szép számmal akadnak étkezési rendellenességgel küzdők – derült ki egy tizennégy hónapig tartó vizsgálat során.