Hírvilág

Alternatív vitarendezés a szakiskolákban

2012. DECEMBER 18.

Több mint ezer pedagógust képeztek ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Alternatív vitarendezés projektje során, mely az iskolai konfliktushelyzetek megoldására irányult - árulta el dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója a projekt lezárásáról tartott december 13-ai sajtótájékoztatón.

Dr. Kaposi József elmondta, hogy a projektet 2008-ban indították el azzal a céllal, hogy felkészítsék a pedagógusokat az iskolai konfliktusok és az ezekből adódó esetleges agresszió kezelésére. A program keretein belül több mint ezer pedagógust képeztek ki, főleg a szakiskolákban. Az OFI vezetője szerint ezek a pedagógusok alkalmasak lehetnek arra, hogy a helyi konfliktusokat a tanult technikákkal tudják kezelni. Hangsúlyozta, nem arra kell őket felkészíteni, hogy ne legyenek konfliktusok, hanem arra, hogy hogyan lehet ezeket kezelni, hogyan lehet a helyzeten túllépni.

Dr. Szvathné Dr. Szalay Márta, az OFI főigazgató-helyettese kitért arra, hogy eredetileg csak az ország három régiójában valósult volna meg a projekt, de végül úgy döntöttek hogy mindenhová kiterjesztik. Mint mondta, a pedagógusok részéről nagy igény volt a részvételre, a képzéseket háromnapos tréningek keretében tartották. Hozzátette, nem csupán az iskolákkal, hanem a társintézményekkel is kapcsolatban álltak a nagyobb hatékonyság érdekében, és a tanulók bevonására is tettek néhány próbát. A projekt során készültek kiadványok, melyek iránymutatást nyújtanak, esettanulmányokat írnak le, hogy ezzel is segítsék a pedagógusok munkáját a képzés után is, emellett kisfilmek is készültek, melyeket akár a diákoknak is le lehet vetíteni.

Hancock Márta, a projekt addigi vezetője kiemelte, hogy a továbbképzésben résztvevőknek a későbbiekben sem engedik el a kezét, ugyanis a segédanyagok mellett kialakítottak egy kérdés-felelet oldalt is, ahol mediátorok adnak válaszokat a felmerülő problémákra. Ez egy zárt felület, amit azok használhatnak, akik a programban részt vettek. Megoszthatják a tapasztalataikat, egymást is támogathatják és szakemberek segítségét is kérhetik. Kiemelte, azért fontos a békés konfliktuskezelés, mert a büntetéssel nem feltétlenül oldódik meg a probléma, sőt, akár súlyosabbá is válhat.

(www.edupress.hu)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.