Hírvilág

Agresszívek a depressziós kispapák

2011. AUGUSZTUS 15.


A szülés utáni depresszió a nők huszonöt százalékát érinti, a férfiak állapotával azonban eddig keveset foglalkoztak, pedig a Pediatrics nevű online folyóiratban megjelent tanulmány szerint az újdonsült apukák hét százalékát is érinti ez a probléma. A depressziós apák ráadásul – amint arról egy a Michigan Egyetemen készült tanulmány is beszámolt - nagyobb valószínűséggel ütik meg gyereküket, és ritkábban olvasnak nekik mesét.

A tanulmány szerzői 1746 apát vizsgáltak meg, akiket reprezentatív minta alapján válogattak össze az Egyesült Államok tizenhat városából. A megkérdezettek több mint tizenöt százaléka vallotta be, hogy már fenekelte el a gyerekét. Dr. Neal Davis, a tanulmány szerzője elmondta, hogy noha a vizsgálatok 1990-2000-ben készültek, még ma is aktuálisak, hiszen az apák depressziója összefügg a munkanélküliséggel, ami azóta sem javult.

A Gyermekorvosok Amerikai Akadémiája minden korban károsnak tartja a gyerekek bántalmazását. Az egyévesek esetében azonban különösen ártalmas ez a fajta fenyítés, mivel ők még könnyen megsérülnek, és nem igazán értik az összefüggést a viselkedésük és a büntetés között. Egyéb tanulmányok is felhívják a figyelmet arra, hogy azok a gyerekek, akiket fizikailag bántalmaznak, később maguk is agresszívak lesznek.
Dr. Craig Garfield, a Northwestern Egyetem munkatársa elmondta, ahogy az apák egyre több részt kivesznek a gyereknevelésből, fontossá válik, hogy a gyerekorvosok az ő lelkiállapotukra is figyelmet fordítsanak, ne csak az anyákéra. Munkatársaival ezért most egy olyan programon dolgoznak, amivel ki lehet szűrni a depresszióval küzdő apákat, és szükség esetén segítséget lehet nyújtani számukra.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Diabetes, depresszió és terhességA depresszió és az SSRI-k veszélye a terhes nőkreLAM (Lege Artis Medicinae) - 2004; 12(14) A szülő depresszív hangulatának és a gyermek magatartás - problémájának összefüggése

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Gondolat

Mélakór, szerotonin és fekete epe

Hippokratész, a Krisztus előtti V. században élt görög orvos azt vallotta, hogy a pszichés megbetegedések alapja nem más, mint a testnedvek egyensúlyában beállott zavar.