Hírvilág

Acetilszalicilsav-rezisztencia Nem hat a gyógyszer - amíg a dobozban marad!

2011. AUGUSZTUS 15.

Az artériás thromboticus események (szívinfarktus, stroke stb.) szempontjából veszélyeztetett betegek kezelésének alapköve az acetilszalicilsav, amely a ciklooxigenáz-1 enzim gátlásával megakadályozza a thrombocytaaggregációt kiváltó tromboxán-A2 termelődését. Az olcsó és viszonylag biztonságos gyógyszer iránti bizalmat azonban megrendítik az időről időre megjelenő beszámolók az acetilszalicilsav-rezisztencia jelenségéről. Azokat a betegeket tekintik rezisztensnek, akiknél a thrombocytafunkció ex vivo vizsgálata során nem tapasztalható az aggregáció gátlása, ha a kezelés ellenére továbbra is termelődik a tromboxán-A2, vagy ha olyan thrombosis lép fel, amely nem lett volna várható az acetilszalicilsav-kezelés mellett.

Olasz kutatók most az acetilszalicilsav-rezisztencia egyik, eddig elhanyagolt okát, a betegek együttműködésének a hiányát tanulmányozták. Válogatás nélkül soroltak be 100 beteget, akiket legalább hat hónapja kezeltek ezzel a szerrel. Közülük 69-nél a thrombocytaaggregáció mértéke és a tromboxánszint megfelelt az acetilszalicilsav várt hatásának. A többi 31 „rezisztens” beteget olyan programba vonták be, amelyben egy héten keresztül ellenőrzött körülmények között kellett bevenniük napi 100 mg acetilszalicilsavat. A hét nap után megismételt laboratóriumi vizsgálattal közülük 26 eredményei a gyógyszer szabályos hatását mutatták, ami azt jelenti, hogy ők nem rezisztensek az acetilszalicilsavra, csak addig nem szedték be. A továbbra is rezisztensnek bizonyult öt beteg esetében az acetilszalicilsav nagyobb dózisban (napi 325 mg) adva sem fejtett ki hatást, őket tekinthetjük valóban rezisztensnek.

A további statisztikai elemzés során a kutatók azokat a tényezőket keresték, amelyek összefüggésben állhatnak az együttműködés hiányával. A rossz együttműködés nem állt összefüggésben a betegek demográfiai jellemzőivel, sem a cardiovascularis kockázati tényezőkkel, kizárólag azzal, hogy a betegeknek naponta hány tablettát kellett (volna) bevenniük: napi hatnál több tabletta esetében szignifikánsan rosszabb volt az acetilszalicilsav-kezeléssel való együttműködés, mint legfeljebb hat tabletta esetében.

Bíztató, hogy a valódi acetilszalicilsav-rezisztencia prevalenciája csak kb. 5% – viszont a betegek egynegyede be sem szedi ezt a gyógyszert, ami jóval nagyobb probléma. A gyakorlat szempontjából az eredményekből két következtetés vonható le. Egyrészt a kezelésre adott terápiás válasz elmaradásának hátterében érdemes keresni az együttműködés hiányát, főleg, ha a betegnek amúgy is sokféle gyógyszert kell szednie. Másrészt, főleg ilyenkor érdemes az orvosnak vennie a fáradságot és a betegnek részletesen elmagyarázni, hogy tényleg miért is kell beszednie mindezeket a pirulákat.

Forrás: J Thromb Haemost 2008 Oct; 6:1832

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma