Hírvilág

Abortusztabletta-mizéria

2012. MÁJUS 24.Bécs, Brüsszel, Prága, Washington, Párizs, Amszterdam
Tizenhárom országban térképeztük fel, hogy engedélyezett-e azokban az abortusztabletta használata.

AUSZTRIA

Ausztriában 1975 óta engedélyezett a terhességmegszakítás a terhesség első 3 hónapjában. Az első 3 hónap alatt nincs szükség engedélyre, és nem kötik feltételhez az abortuszt. A terhességmegszakításra orvosi tanácsadást követően kerülhet sor és orvosi közreműködéssel kell történnie.1999 óta engedélyezett a gyógyszeres terhességmegszakítás is az első 3 hónap alatt. Az abortusztabletta házi- vagy magánorvosi praxisban nem, csak kórházakban vagy ambuláns rendelőintézetekben kapható. A tablettát legalább részben orvosi - kórházi - felügyelet mellett kell alkalmazni. A gyógyszeres abortusz bevezetése megosztotta az osztrák társadalom konzervatív értékrendet valló részét. Az egyházak, leginkább a katolikus egyház, élesen ellenezték a bevezetését. A keresztény gyökerű, jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyanakkor nem ellenezte, de egyetértését ahhoz a feltételhez kötötte, hogy csak kórházi ellenőrzés mellett lehessen alkalmazni a tablettát.


BELGIUM

Belgiumban 1990-ben törvénnyel liberalizálták az abortuszt. A terhesség művi megszakítása általános szabály szerint a terhesség 12. hetéig engedélyezett. Ettől eltér az abortusztabletta - az RU 486 (más néven: Mifepristone, Mifegyn, illetve Mifeprex) és a Misoprostol (más néven: Cytotec, Arthrotec, Oxaprost, Cyprostol, Mibetec, Prostokos, illetve Misotrol) - alkalmazhatósága: a tablettát az utolsó menstruáció kezdő napját követő 49. napig, vagyis hét hétig lehet használni. A tabletta családtervezési központokban, illetve nőgyógyászoktól szerezhető be.


CSEHORSZÁG

Csehországban a legújabb abortusztabletta (Mifegyne vagy RU 486) egyelőre nincs felvéve a gyógyszerek hivatalos jegyzékébe, mert hatásainak cseh elemzése, ami a bevezetés feltétele, még állítólag nem fejeződött be. A szakértői vélemények a tablettáról Csehországban is megoszlanak, de a közvélemény körében ez nem téma. A Lékarské listy című orvosi szaklapban közölt elemzés szerzői azonban reményüket fejezték ki, hogy a tabletta bevezetésére mihamarabb sor kerül. A Zdravotnické Noviny című szaklapban közölt ismertetés szerint a régebbi abortusztabletták (Postinor, Postinor-2 , Escapelle, Ellaone) használata Csehországban hivatalosan engedélyezett, de csak orvosi előírásra. Ezeket az abortusztablettákat nem csak a szakorvosok, hanem a családi és a gyermekorvosok is felírhatják.


EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az Egyesült Államokban, ahol a Planned Panethood adatai szerint 45 éves koráig minden harmadik nő átesik művi vetélésen, az abortusztablettát a terhesség első 9 hetében alkalmazzák, utána alapvetően kórházi terhességmegszakítást alkalmaznak. A gyógyszeres módszerrel az érintett lányok mintegy egynegyede él, de ez az arány fokozatosan növekszik. Egyrészt azért, mert növekedtek a biztonságosságra vonatkozó mutatók, másrészt pedig azért az Egyesült Államok megyéinek 87 százalékában más mód nincs a terhességmegszakításra. A New York-i Guttman Intézet adatai szerint az Egyesült Államokban évi 1,21 millió abortuszt hajtanak végre. A Mirefex nevű, csak orvosi rendelvényre kapható, elsődleges abortusztablettát 2000-ben engedélyezték és az a Planned Parenthood szerint az esetek 98,5 százalékában hatékonynak bizonyult.


FRANCIAORSZÁG

A gyógyszeres abortusz 1988 óta engedélyezett Franciaországban. Bevezetésének lehetősége harminc évvel ezelőtt óriási vitát váltott ki az abortuszellenes mozgalmak részéről. Több mint 15 évig csak kórházi körülmények között volt alkalmazható, 2004 óta azonban nőgyógyászoknál, 2009 óta pedig az úgynevezett családtervezési egészségügyi központokban is hozzáférhető. A művi terhességmegszakításoknak ma már több mint harmada gyógyszeres úton történik Franciaországban.


HOLLANDIA

Hollandiában 2000 óta forgalmazzák az abortusztablettát; csak receptre kapható és csak a felhatalmazott egészségügyi intézményekben, de bizonyos korosztályoknak nem kell fizetniük érte. A világ legliberálisabb országai közé tartozó nyugat-európai államban a nyolcvanas évek eleje óta legális a művi terhességmegszakítás, de tablettát csak az előző évszázad legvégén engedélyezték. A szer bevezetését viták előzték meg: a kormány ezzel kapcsolatos javaslatát bírálták a keresztény kötődésű pártok, valamint a katolikus egyház is, de még a szakmának is számos kifogása volt ez ellen a módszer ellen, köztük a mellékhatások és a nem kellően magas szintű megbízhatóság. A tabletta engedélyezésére mindazonáltal a kormány és a gyógyszerhatóság jóváhagyását követően sor került.

A holland szabályok szerint a terhesség megszakítására legkésőbb a 49. napon kerülhet sor. A szabadelvűségéről ismert országban az abortusz engedélyezése után sok külföldi is élt ezzel a lehetőséggel, ugyanakkor a művi terhességmegszakítások száma a statisztikák szerint jelentősen visszaesett. Egy kormánytól független holland szervezet, a Woman on Waves (Nők a hullámokon) úszó abortuszklinikát is működtet, amelyen nemzetközi vizeken - elsősorban abortusztabletta alkalmazásával - is tudnak beavatkozásokat végrehajtani. Az "abortuszhajó" elsődleges rendeltetése mindazonáltal a felvilágosító tevékenység.


KÍNA

Az abortusz 1953 óta legális Kínában. A kelet-ázsiai országban becslések szerint évente mintegy 10 millió művi terhességmegszakításra kerül sor, és csaknem ugyanennyi abortusztablettát értékesítenek. A RU486 (Mifepristone) abortusztabletta az 1990-es évek végétől kezdve használatos, ára jelenleg körülbelül 500 jüan, azaz mintegy 18 ezer forint. Bevezetését nem kísérte vita, mivel az a népességszaporulatot fékezni igyekvő központi törekvések megvalósítását, és az 1979-ben bevezetett, egy gyermeket engedélyező szigorú családtervezési politika betartását segíti.


LENGYELORSZÁG

Lengyelországban törvény tiltja a gyógyszeres terhességmegszakítást, így az abortusztabletta illegális és csak a sürgősségi fogamzásgátlás engedélyezett. A lengyel jogszabályok csak szigorúan meghatározott esetekben engedélyezik az abortuszt: ha a terhesség a nő életét vagy egészségét veszélyezteti, vagy törvénytelen tett következménye, illetve a magzat komoly és maradandó fogyatékossága esetén. Az egyik varsói gyógyszerész az MTI-nek azt mondta, hogy ilyen esetekben a kórházi kezelésben engedélyezett a gyógyszeres terhességmegszakítás.
Lengyelországban heves viták folynak nemcsak az abortusz, de a fogamzásgátlás kérdése körül is, mert a katolikus, konzervatív körök gyakran ez utóbbi alkalmazását is ellenzik és az terhességmegszakítás teljes tiltását szorgalmazzák. Ezen kívül az orvosokra vonatkozó úgynevezett lelkiismereti záradék szélesebb körű alkalmazását is sürgetik, hogy a gyógyszerészek is megtagadhassák az elveiket sértő magatartást, például a fogamzásgátlók kiadását.


NAGY-BRITANNIA

Nagy-Britanniában törvényesen a terhesség 24. hetéig végezhető abortusz, és a 9. hétig engedélyezik az abortusztabletta alkalmazását. Az eljárást - amely a Nagy-Britanniában honos módszer alapján valójában több, különböző hatású szer alkalmazását jelenti egy általában 48 órás kezelési kurzus során - a klinikák a terhességmegszakítás biztonságosabb formájaként javasolják azzal az érvvel, hogy e kezeléshez nem szükséges altatás, illetve helyi érzéstelenítés. A gyógyszeres terhességmegszakítás lehetősége a mindenki által ingyenesen igénybe vehető állami egészségügyi szolgálat, az NHS keretében is hozzáférhető, de ez a beavatkozás az NHS-kórházakban rendszerint várólistás.


NÉMETORSZÁG

Németországban 1999 óta lehetséges a tablettás, egyéb beavatkozást nem igénylő terhességmegszakítás, és erre a célra a Mifegyne néven forgalmazott tabletta használata engedélyezett. A tablettát orvosi felügyelet mellett, a terhesség 9. hetéig lehet szedni. Hozzáférése korlátozott, gyógyszertárakban nem kapható, csak a külön engedéllyel rendelkező klinikákon és nőgyógyászati rendelőkben árusítható. Az engedélyezéshez döntő lendületet adott az 1998-as kormányváltás, amelynek során a jobbközép konzervatív-libeárlis koalíciót a szociáldemokraták és a Zöldek balközép koalíciója váltotta fel. A német statisztikai hivatal (Destatis) szerint 2011-ben 108.900 művi terhességmegszakítást jelentettek be a 82 milliós országban. Ez 1,4 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A bejelentett abortuszok mintegy 15 százalékát - bő 16 ezer terhesség-megszakítást - Mifegyne alkalmazásával hajtották végre.


OROSZORSZÁG

Oroszországban 2000 óta engedélyezett az abortusztabletta használata, de csak orvosi felügyelet mellett. Az interneten számos oroszországi klinika ajánlja szolgáltatásként a gyógyszeres beavatkozást. A nőgyógyászati intézmények többsége lelkiismeretesen felhívja a figyelmet arra, hogy az abortusztabletta nem feltétlenül jelent megoldást és részletesen tájékoztat a gyógyszer használatának feltételeiről és annak esetleges mellékhatásairól. Többféle abortusztablettát is forgalmaznak Oroszországban, de azokhoz - elvileg - a gyógyszertárakban nem lehet hozzájutni. A volt Szovjetunióban évtizedekig igen nagy számban végeztek abortuszt, a művi beavatkozások száma 1990 után még évekig nem csökkent jelentősen. 1990-2008 között 46 millió abortuszt végeztek az országban. 2009-ben a terhességek 40 százaléka végződött abortusszal.

ROMÁNIA

Romániában a gyógyszerek engedélyezéséért felelős kormányzati ügynökség engedélyezte az abortusztabletta használatát. A gyógyszeres művi terhességmegszakítás magánkórházak kínálatában szerepel. Ennek a szolgáltatásnak az ára egy bukaresti magánklinikán például 550 lej (36 850 forint). Romániában pontatlanok az abortuszra vonatkozó statisztikák, mivel csak az állami kórházakban végrehajtott beavatkozásokat tartják számon. Ugyanakkor igen elterjedt a kiskorúak teherbe esése. Egy felmérés szerint a tinédzserek körében évente átlagban 23 ezer abortuszt hajtanak végre. Egy másik felmérés szerint a 18 és 32 évesek korosztályhoz tartozó nők több mint 35 százaléka már túlesett legalább egy abortuszon. Romániában nem okozott politikai vitát a tabletta engedélyezése.

SZLOVÁKIA

Szlovákiában nem szerepel a jóváhagyott gyógyszerek listáján terhességmegszakításra alkalmas készítmény. "Ilyen készítmények bevezetéséről ez idáig még szakmai szinten sem esett szó" - erősítette meg az MTI-nek Földes Károly nőgyógyász. A terhességmegszakításra alkalmas gyógyszerjellegű készítmények bevezetéséről Szlovákiában eddig sem szakmai, sem politikai, sem társadalmi vita nem zajlott. Kivételt egyedül az úgynevezett esemény utáni tabletták - képeznek, amelyek használata orvosi szempontból terhességmegelőzésnek számít. Ezek vény nélkül hozzáférhetőek a gyógyszertárakban. A hatályos törvények szerint Szlovákiában a terhesség 12. hetéig végezhető művi terhességmegszakítás.MTI 2012. május 24., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Drasztikusan nő az abortusz mellett döntő nők száma Latin-Amerikában

Drasztikusan nő az abortusz mellett döntő nők száma Latin-Amerikában a zikavírussal és annak magzatra gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmak miatt - állapították meg kutatók.

Hírvilág

Miért nem hozzák forgalomba az abortusztablettát?

a GYEMSZI szerint nem kockázatos az abortusztabletta

Hírvilág

Legújabb abortusztabletta Csehországban

Kapható lesz a legújabb abortusztabletta Csehországban

Hírvilág

A szülész-nőgyógyász szakma véleménye egységes az abortusztabletta felől

Női jogvédő szervezetek: az abortusztabletta biztonságos, erről nincs szakmai vita.

Hírvilág

Helye lehet az abortusztablettának

Pelczné Gáll Ildikó: az élet védelme mindenek felett áll