Hírvilág

Abortusz: társadalmi vita is kell

2011. AUGUSZTUS 15.

Sokkal szélesebb körű és mélyebb előkészítő munkára van szükség ahhoz, hogy módosítani lehessen a magzati élet védelméről szóló törvényt, hangzott el a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén. Hegedűs Lórántné (Jobbik) törvénymódosítási javaslatát, amely szigorítaná az abortuszt, nem javasolta tárgysorozatba vételre a bizottság.

A képviselő hangsúlyozta, háromgyerekes anyaként szólt a bizottság tagjaihoz, így pontosan tudja, hogy az emberi élet a fogantatáskor kezdődik, hiszen a pár hetes magzattal az édesanya már képes kommunikálni, s ezt az életet senkinek nincs joga elvenni. Szerinte a jelenlegi törvényt úgy kellene módosítani, hogy csak akkor lehessen abortuszt végezni, ha a terhesség bűncselekmény következménye, vagy annak megszakítása orvosilag indokolt. Az anya súlyos válsághelyzete nem lehetne ok a műtétre.

Bár a bizottság tagjai szerint fontos lenne foglalkozni a kérdéssel, de jelenleg sem az idő nem alkalmas, sem a társadalom nem felkészült ennek a fontos kérdésnek a tisztázására. Nagy Kálmán (KDNP) szerint nem foglalkozhatnak a magzati élet védelmével anélkül, hogy ne tárgyalnának számos, ehhez kapcsolódó területről, az országgyűlésnek egyben kellene kezelnie a széles problémakört. Azt javasolta, a magzati élet védelméről szóló törvény módosítására térjenek vissza az alaptörvény elfogadása után.

Ugyanezen az állásponton volt Horváth Zsolt (Fidesz), aki azt ugyan elismerte, hogy nagyon magas az abortuszok száma – 93 ezer élve születésre 43 ezer terhesség megszakítás jutott hazánkban –, de mielőtt egy ilyen kérdésben döntene a parlament, fel kell mérni ennek társadalmi fogadtatását, támogatottságát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben hazánkban betiltják az abortuszt, a nők más uniós országokban fogják elvégeztetni a műtétet. „Nem számít, hogy nekünk mi az erkölcsi hozzáállásunk a kérdéshez, az értékrendünket nem lehet mindenkire kötelező jelleggel ráhúzni” – mondta a képviselő.

Vele szemben Kiss Sándor (Jobbik) úgy vélte, az országgyűlési képviselőknek kell példát mutatniuk az embereknek, s ha ők deklarálják a véleményüket az abortuszról, az lesz a társadalom számára is a követendő. Márpedig ebben az kérdésben csak az erkölcs számít.

Szilágyi László (LMP) jelezte, frakciójuk egyetért azzal, hogy a magzati élet védelmét belefoglalják az alaptörvénybe, azonban a törvény ilyen mértékű szigorításával nem értenek egyet. Szerinte a nem kívánt terhességek megelőzésére kellene helyezni a hangsúlyt. Jelenleg sok esetben még a várt gyermekek fogadásához, ellátásához sem tudja biztosítani az állam a hátteret, elég csak a gyes összegére, vagy a kaotikus bölcsődei helyzetre gondolni.

A fideszes és MSZP-s tagok kilenc nem, a jobbikosok két igen szavazata mellett a kereszténydemokraták tartózkodtak a döntésnél, így a magzati élet védelméről szóló törvényről egyelőre nem vitatkoznak a képviselők a Házban. Hegedűs Lórántné az ülésen bejelentette, hogy képviselőként a legfontosabb feladatának tekinti e törvény módosítását, így újra és újra be fogja nyújtani azt.

eLitMed.hu, T.O.
2011-03-23

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.