A tengeri halak sem „szeplőtelenek”
2011. AUGUSZTUS 15.
2011. AUGUSZTUS 15.
Szöveg nagyítása:
Számos betegséget okoz a transz-zsírsavak tartós fogyasztása. Milyen élelmiszerek tartalmaznak transz-zsírokat és mit tehetünk káros hatásainak kiküszöböléséért? – kérdeztük a szakembert.
A transz-zsírsavak - a zsírsavak transz-izomerjei - mesterségesen előállított vegyületek, amelyek az olajok keményítése során jönnek létre és az élelmiszeripar a termékek állagának javítására és az eltarthatósági idő meghosszabbítására használja. A transz-zsírok szobahőmérsékleten tárolhatók, többször is felhasználhatók (pl. ipari sütőolaj), és költségmegtakarítást jelentenek a felhasználóknak. A nagy transz-zsírsav tartalmú hidrogénezett sütőolajokat ipari méretekben a gyorséttermi láncok használják fel, de megtalálhatók a késztermékekben is: kekszekben, chips-ekben, egyes margarinfajtákban, leveles tésztákban, nugátkrémekben, zacskós levesekben, a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricafélékben és az előrecsomagolt aprósüteményekben is - mondta dr. Kuklis Eszter orvos, életmód-tanácsadó és terapeuta.
-Hogyan hatnak szervezetünkre a transz-zsírok?
dr. Kuklis Eszter
A transz-zsírokat tartalmazó ételek hosszú távon történő gyakori fogyasztása káros elváltozásokat okozhat szervezetünkben, mert nem tudjuk lebontani és lerakódik az ereink falában. A transz-zsírsavak növelik az LDL („rossz”) koleszterinszintet és csökkentik a védő hatású HDL koleszterint. Napi 5 gramm transz-zsír elfogyasztása hosszabb távon megközelítőleg 30 százalékkal növelheti az agyér-elmeszesedés, a koszorúér-elzáródás és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Emellett több kutatás bizonyítja szerepét pl. a depresszió kialakulásában is. Továbbá a transz-zsírsavak az élelmiszerekből átjutnak az anyatejbe is.
- Hazánkban vannak törekvések a transz-zsírsav fogyasztás csökkentésére?
Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 2004-ben kiadott hazai táplálkozási ajánlásai között már szerepel az az ajánlás, mely szerint a transz-zsírsavak a napi élelmiszer-fogyasztásunkból származó energiának csak egy százalékát adják. Meg kellene változtatni az élelmiszerek címkézésének szabályait is, mivel jelenleg nem kötelező feltüntetni a transz-zsír tartalmat. A napi, káros hatások nélkül fogyasztható mennyiség feltüntetése is hasznos információ lehetne a vásárlóknak.
Amerikai kezdeményezésre indult a Szív Világszövetség mozgalma, magyarul „Pirosban A Nőkért”, azaz PAN mozgalom, melyet hazánkban a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervez. A szív-érrendszeri betegségek veszélyességére hívják fel a figyelmet és arra, hogyan küszöböljük ki életünkből a betegségre veszélyeztető tényezőket.
- Mit tanácsol, mire figyeljünk élelmiszerek vásárlásakor?
Érdemes tüzetesen elolvasni, milyen összetevőkből áll az, amit meg akarunk vásárolni? Ha hidrogénezett növényi olajat tartalmaz, akkor nem tanácsos megvennünk. Igyekezni kell kivédeni a transz-zsírok fogyasztását, de védő élelmiszerekkel ellensúlyozhatjuk is hatását. Így az esszenciális zsírsavak közül a hazánkban kritikusan alacsony omega-3 bevitelének növelésével, pl. tengeri halak fogyasztásával, de tudjuk, a tengeri halak sem „szeplőtelenek”, tartanunk kell higanytartalmuktól, ezért célszerű kis testű, rövid élettartamú, hidegvízi tengeri halat választani, mint szardíniát, heringet, makrélát. Ha heti 2-3 alkalommal eszünk halat, nem csak egészségesebbek leszünk, hanem frissebben fog működni az agyunk és elkerülhetjük a depressziót.
eLitMed; Császi Erzsébet
Kapcsolódó anyagok: Az omega-9 megelőzi a mentális betegségeket
Omega-3 zsírsavak a depresszió ellen
Öröklődő elhízást okozhat az omega - egyensúly felborulása
Gondolat
Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.
A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.
Gondolat
A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.
Gondolat
VIII. Henrik betegségei
Gondolat
Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.
Egészségpolitika
A blokkolóórák után most már személyesen ellenőrök is figyelik, ki tartózkodik a kórházakban. Ki dolgozik, ki fekszik a kórházi ágyakon, és hogyan használják például a diagnosztikai képalkotókat. Bármely nap és a nap bármely órájában érkezhet a mobilegység. Figyelnek, ellenőrzik, leleplezik, „lógnak”-e az egészségügyben dolgozók.
„A beteg egyre gyakrabban találkozik majd azzal, hogy amikor a támogatott, és eddig viszonylag olcsó készítményéért bemegy a patikába, a korábbi óriási választékból csak egy-kettő maradt, aztán már egy sem. Az utóbbi egy évben jelentősen megnőtt az ellátási problémák száma és súlyossága, és az is érezhető, hogy a háttérben meghúzódó okok tendenciózusak” – nyilatkozta az eLitMednek Molnár Márk egészségügyi közgazdász, gyógyszerpiaci szakértő, aki beszélt a gyógyszerellátás múltjáról, jelenéről és jövőjéről is.
A magányosság 1,4-szeresre növeli a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, míg számos gyógyszer szedése csökkenti, még több gyógyszer pedig növeli incidenciáját.
Egészségpolitika
Interjú Sinkó Eszterrel, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ egészségügyi közgazdászával. Meglátása szerint az egészségügy jelenleg „betegelhárító üzemmódban” dolgozik, zajlik az összeomlása.
„Ez egy veszélyes irány” – az eLitMednek nyilatkozó szakértőkkel értékeltük a jelenlegi helyzetet, illetve a most elfogadott salátatörvény részleteit.
Fiume és a magyar tengerészeti egészségügy – történelmi háttérrel
Felix D’Mello környezettoxikológiai kézikönyve 2. rész
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
Egészségpolitika
A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség állásfoglalása az ágazat helyzetéről4.
Gondolat
Üdv nálunk! Van már, aki írja a fekete pontjaid? – Nyomasztás a közoktatásban5.
HOZZÁSZÓLÁSOK
0 hozzászólás