Hírvilág

A vízfogyasztás segíthet a fogyásban

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy tanulmány megállapította, hogy azok, akik étkezés előtt két pohár vizet fogyasztottak el, nagyobb súlyt adtak le, mint azok, akik nem tettek így.

Csukjuk be a diétás könyveket, felejtsük el a tablettákat: a legújabb fogyasztó trükk az étkezés előtti vízfogyasztásból áll. A bostoni Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján bemutatott tanulmány szerint azok a középkorú és idősebb egyének, akik étkezés előtt két pohár vizet fogyasztottak el, többet fogytak, mint azok, akik ezt nem tették.

A kutatók két csoportra osztották a vizsgálati alanyokat (55 és 75 közötti elhízott nők): az egyik csoportnak zsírszegény és kalóriaszegény étrendet írtak elő, a másiknak ugyanilyen diéta mellett reggeli, ebéd, és vacsora előtt el kellett fogyasztania két pohár vizet. Tizenkét hetet követően a vizes csoport átlagosan mintegy 7 kg-ot, a másik csoport 5 kg-ot fogyott, ami 30 százalékos különbséget jelent.

A kutatók egy korábbi vizsgálat során megállapították, hogy azok, akik étkezés előtt vizet isznak, 75-90 kalóriával kevesebbet ételt fogyasztanak. A Brenda Davy vezette munkacsoport kérdése az volt, hogy vajon ez a kalóriacsökkenés csak az adott étkezésre érvényes, vagy kitart a nap egészében. Tizenkét hetet követően ez utóbbi igazolódott, a vízfogyasztás megnövelte a zsírfogyást, vagyis testtömeg-csökkentő hatásúnak bizonyult.

Davy és munkatársai további kérdése arra irányult, hogy vajon a tizenkét hetes kúra eredménye hosszútávon is megmarad-e. Megállapították, hogy akik a továbbiakban is vizet fogyasztottak, nemcsak tartották súlyukat, de esetenként további kilókat veszítettek.

Mindazonáltal a módszer hátránya, hogy csak középkorúakban működik, ugyanis esetükben lassult a gyomorürülés, ami a vízbevitel hatására kialakuló hosszantartó teltségérzetet okoz, csökkentve az étvágyat. A 18-35 év közötti korosztályban a vízfogyasztás nem jár előnnyel, mivel esetükben az elfogyasztott folyadék gyakorlatilag azonnal távozik.

Barry Popkin (Észak-Karolinai Elhízási Központ) és Carla Wolper (New York-i Elhízási Kutató Központ) táplálkozás-szakértők szerint az új módszer ígéretes. Egy próbát mindenesetre megér, ugyanis a vízzel való telítés egy viszonylag ártalmatlan, különösebb költséget nem igénylő eljárás.

A nyugati társadalmakban, köztük az amerikaiban egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, mely az emelkedő tendenciát mutató cukorfogyasztásnak tudható be. A finomított cukor kiemelt forrását jelentik a cukrozott szénsavas italok és gyümölcslevek. Ezek alapján érthető, ha a kutatók inkább a kalóriamentes vizet ajánlják.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Klinikum

Chondroprotekció a gyakorlatban

A glükózamint több kettős vak, placebokontrollos, hosszú távú vizsgálatban is kedvező hatásúnak találták, jelentősen csökkentette a térdarthrosisban szenvedő betegek fájdalmát, az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt.