Hírvilág

A tudás házhoz jön, avagy itt az ILKA Portál és az e-learning!

2015. SZEPTEMBER 09.

A 2015 őszén induló ILKA Portál új, internet ala­pú e-learning képzési rendszert biztosít az egészségügyben dolgozók számára, már konkrét tematikákkal, képzési programokkal. Használatával egy integrált, komplex oktatási rendszerbe léphetnek be a munkatársak, személyes adataik kapcsán az adatvédelemre vonatkozó jogszabályok maximális betartásával.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a TÁMOP 6.2.7. projekt egyik eredményeként, az elektronikus egészségügyi fejlesztések részeként vezeti be - élve a digitális kor eszközeivel - az új, komplex oktatásmenedzsment keretrendszert, az ILKA oktatási portált, mely a https://ilka.aeek.hu webcímen érhető el.

A képzéseket választó egészségügyi dolgozók a regisztrációt követően kapcsolódnak a portálhoz (autentikáció és biztonságos elérés), a rendszer használatával történhet jelentkezésük, azon keresztül értesülnek a képzésszervezési lépésekről, majd juthatnak hozzá az oktatási anyagokhoz, jegyzetekhez, történhet a vizsgázás, illetve mindennemű kommunikáció egymás közt a képzőkkel és az oktatókkal. A portál informatív, a mai trendeknek megfelelően egységes arculatot biztosít desktop, mobil és tablet böngészésnél is a legtöbb operációs rendszeren keresztül.

A projekt 2015 őszén több internetalapú e-learning képzést indít a portálon keresztül. A jelentkezők tudást szerezhetnek az általános informatika területéről, megismerhetik az intézményi nyilvántartási és statisztikai program kezelését és a szakdolgozói­ pontnyilvántartás rendszerének használatát, megszerezhetik az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér fejlesztéssel kapcsolatos felhasználói ismereteket, elmélyülhetnek az elektronikus egészségügyi intézményközi adatáramlást biztosító rendszerek működésében és az IT infrastruktúra üzemeltetésében, s nem utolsó sorban pedig jártasságot szerezhetnek egy új egészségügyi applikáció, a MENTA használatában.

Papíralapú tankönyvek helyett az interneten keresztül letölthető az ábrákban, képekben gazdag ismeretanyag. Az egyébként is egyszerűen tanulható, átlátható tananyag elsajátítása még a megszokottnál is könnyebbé válik, mert egy részük akár hangos tananyagként is elérhető lesz a hallgatók számára. A részletes magyarázatok mellett a könnyebb megértés és tudás-elsajátítás érdekében minden anyagrészhez aktuális feladatok állnak rendelkezésre. A projekt, illetve az ÁEEK és az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ szoros szakmai együttműködésének kiemelt célja, hogy az ILKA oktatási portál az egészségügyi képzések és továbbképzések rendszerének szerves részévé váljon. Tekintettel az egészségügy jelenlegi forrásszegény helyzetére, a képzések e-learning formában lényegesen kevesebbe kerülhetnek, mint a személyes jelenlétet igénylő képzések.

Szechenyi 2020 logo

(x)

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Csak a fenntartással foglalkoznak

Hat kórházfenntartói térséget alakít ki az ÁEEK

Egészségpolitika

Túl sok pénzt kértek a kórházak

Nem jutottak dűlőre helyben, rendet vág az ÁEEK márciusban

Hírvilág

Az e-learning bevetésre kész

LIPTÁK Judit

Az e-learning internetes alapú oktatást, tesztelési és vizsgázási lehetőséget jelent.