Hírvilág

A törvénymódosítás segítség a dohányzásról leszokni vágyóknak

2011. AUGUSZTUS 15.


A tbc felszámolásához hasonló siker a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás, mely megnyitotta az utat az újkori magyar betegség leküzdéséhez.

Fenti gondolatokat Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkárt mondta a Heintz Tamás országgyűlési képviselővel (Fidesz - Magyar Polgári Szövetség) együtt tartott sajtótájékoztatón. - A képviselők 84 százaléka támogatta a törvényt, mely négyötödös többséget jelent - folytatta az államtitkár. Nagy siker, hogy a Heintz Tamás képviselő által benyújtott javaslatot támogatták a képviselők, ez mutatja az általános társadalmi támogatást. A törvény nem a dohányzók ellenében, hanem értük született. Nem büntetés és tiltás, hanem annak a segítése, hogy megszabaduljanak szenvedélyüktől. A munka java még csak most jön: a következő nyolc hónapban segédkezet kell nyújtani a dohányzásról leszokni vágyóknak.

Heintz Tamás világjárványnak nevezte a dohányzást s ismertette, hogy Magyarországon összesen 3,5 millióan dohányoznak, a felnőtt lakosság 50 százaléka rágyújt. Az országban óránként három ember hal meg dohányzás következtében.

Összefoglalta a törvény lényegét: tilos a dohányzás minden zárt légterű munkahelyen, kivéve a börtönöket, a pszichiátriai intézeteket, azokat a szállodákat, melyekben eddig is volt „szivarszoba”, illetve, ahol dohányzó szállodai szobákat tartanak fenn, továbbá dohánybemutatók esetében.

Tilos a dohányzás a következő nyílt helyeken: minden gyermekjóléti, egészségügyi és oktatási intézményben s bejáratától 5 méter távolságban.

A parlamenti dohányzásra is kitérve elmondta, a főemeleti 13-as szoba dohányzó helyiség, de mivel a Parlament nem vendéglátó egység, nem ad ki szobákat, ezért ott majd nem lehet dohányozni. Kivéve erkélyen, de az említett 5 méteres távolság itt is vonatkozik, mely távolság egyedül a Vadászterem előtti mellvéden biztosított, tehát ott lehet majd dohányozni.

A 2012. január 1-jén életbe lépő törvény betartására április 1-jéig tart a türelmi időszak, azt követően büntetnek. A büntetést a leszoktató programokra fordítják – mondta Szócska Miklós.

Hozzátette, a vendéglátóipari egységek kapcsán bevételkiesésről beszélnek. Pedig ez a pénz nem tűnik el a rendszerből, hanem máshol jelenik meg adóbevételként Továbbá nem az egyetlen üzletpolitikai lehetőség a dohányzóhelyiség a vendéglátóiparban, ez esetleg egyes speciális intézményeket érinthet. De túl kell haladni ezen és olyan ötleteket megvalósítani, ami miatt szívesen felkeresik a vendéglátóhelyet a vendégek.

A népbetegségek miatt katasztrófa van Magyarországon, vészhelyzet és ha a jobbítás szándéka ellenére nem történik radikális változás a halálozások számában és nem nő a születések száma, az Magyarország végét jelentheti, s akkor kitehetjük az „üres” feliratú táblát az országra – összegezte Heintz Tamás.

2011. 04. 27.

eLitMed; Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok: Korábban halnak a dohányzó férfiakPillantás az egészségünkre - Az OECD országok és Magyarország egészsége 2010-benDohányzásra késztetik a tinédszereket a cigaretta reklámokGenetikai károsodást okozhat az első slukkGörögország lázad a dohányzási tilalom ellenA dohányosok száma az oktatástól és az adóktól függA dohányzás és alkoholfogyasztás mint nemzeti virtus

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

COVID-19

Gyakorlati tanácsok diabeteses COVID-19-betegek kezeléséhez

A diabetes az egyik legfontosabb társbetegség, amely fokozza mindhárom ismert humán pathogén coronavirus-fertőzés súlyosságát (a COVID-19-betegek 20-50%-a diabeteses). A diabeteses COVID-19-betegek körében nagyobb a hiperglikémia és a súlyos szövődmények kockázata, továbbá a SARS-CoV-2 infekció a hasnyálmirigy károsítása révén az újonnan kialakuló cukorbetegség esélyét is növelheti. A világ 12 országából, 20 vezető szakember által jegyzett Lancet-tanulmány bemutatja a SARS-CoV-2 infekció és a diabetes közötti kapcsolat lehetséges mechanizmusát, és gyakorlati tanácsot ad a diabeteses betegek kezeléséhez.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

COVID-19

Covid-19 – a rákgyógyításban is nehézségeket okozott

A betegek, de még az orvosok is nehéz helyzetbe kerültek a világjárvány hozta egészségügyi átrendeződés kapcsán. Egyrészt volt, ahol hónapokig nem is fogadták a betegeket, a már megkezdett kezelések is abbamaradtak, másrészt maguk az érintettek is tartottak bemenni az intézményekbe. A kormányrendeletek ellenére tanácstalan volt gyógyító és páciens egyaránt.

Ökológia

Antidepresszánsok hatékonysága - szubjektív szempont

BUDA Béla

Az antidepresszánsokból valamiféle elixír lett, valamiféle „szóma”, a „Prozac-korszak” embere a szerek révén a „jobbnál is jobban” (better than well) érezheti magát. A depresszió meghatározása kitágult, egyfajta „kisgömböc” lett, amely minden kórképet lassanként magába foglalt.