Hírvilág

A sztatinok a primer prevencióban is megállják a helyüket

2011. AUGUSZTUS 15.

Jól ismert, hogy a sztatinok jelentős kedvező hatást fejtenek ki a már kialakult cardiovascularis betegségben szenvedő betegek kezelésében (tehát a szekunder prevencióban). Kevésbé tisztázott viszont a szerepük a primer prevencióban.

Most a BMJ elektronikus kiadásában közöltek egy metaanalízist, amelynek nemzetközi szerzőcsoportja a sztatinok szerepét értékelte cardiovascularis betegségben nem szenvedő, csak kockázati tényezőkkel terhelt személyek esetében. Tíz vizsgálatból összesen 70 ezer alany adatait elemezték.

Az átlagosan négyéves követési idő alatt a sztatint szedő betegek közül szignifikánsan, 12%-kal kevesebben haltak meg, 30%-kal ritkábban lépett fel a coronariákkal kapcsolatos súlyos szövődmény, és a súlyos cerebrovascularis szövődmények kockázata is 19%-kal alacsonyabbnak adódott.

Ez a hatás egyformán kimutatható volt a férfiak és a nők, az idősek és a fiatalabbak, valamint a diabetesesek és a nem cukorbetegek csoportjában. A sztatinkezelés nem ált összefüggésben a rosszindulatú daganatok nagyobb kockázatával.

A szignifikáns és tetszetős mértékű kockázatcsökkenések azonban a kockázat relatív csökkenését mutatják, a kockázat abszolút csökkenése igencsak csekély (a halálozás például 5,7%-ról 5,1%-ra csökkent, tehát 0,6%-kal). A szerzők önkritikusan meg is jegyzik, hogy „a kezelés abszolút kedvező hatása … biztosan kisebb lenne 1%-nál, és jelentős számú” beteget (több mint 100-at) kellene négy éven keresztül sztatinnal kezelni egyetlen súlyos cardiovascularis szövődmény megelőzéséhez.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Jun 30; 338:b2376.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Gyermekkori hyperlipidaemia Sztatinok, ezetimib vagy lefogyás?

A 2008-ban frissített amerikai irányelvek miatt egyre több gyermeket fognak szűrni és kezelni a koleszterinszintjük miatt. Egyesek viszont attól tartanak, hogy a lipidszintcsökkentés elterelheti a figyelmet az elhízott gyermekek lefogyasztására irányuló törekvésekről.

Hírvilág

Sztatinok a vénás thrombosis ellen Meggyőző bizonyítékok

Több vizsgálatban is igazolták, hogy a sztatinok csökkentik a vénás thrombosis kockázatát, a költséghatékonyságuk azonban még bizonyításra vár.

Gondolat

Nincsenek csodák - SM-ben sem

A sclerosis multiplex progresszív formája nem mutat összefüggést a cerebrospinalis vénás rendszer elégtelenségével