Hírvilág

A Sprite erősítheti a szájon át szedhető rákgyógyszerek hatását

2011. AUGUSZTUS 15.Úgy tűnik, hogy a népszerű citromos, koffeinmentes üdítő, a Sprite növelheti egy bizonyos szájon át alkalmazott rákellenes gyógyszer hatékonyságát.


A Molecular Pharmaceutics című, kéthavonta megjelenő folyóirat hasábjain Faraj Atassi és munkatársai beszámolnak erőfeszítéseikről, hogy több olyan gyógyszert fejlesszenek ki, melyet a rákos betegek szájon át is beszedhetnek. A betegek közti élettani eltérések – például a gyomor savasságának mértéke és egyéb faktorok – nagymértékben csökkenthetik az ilyen gyógyszerek hatását.

Ezt tapasztalták a tanulmányban használt, meg nem nevezett rákgyógyszer esetében is. Az „X-összetevő” néven emlegetett daganatellenes szer nagyon eltérő módon szívódott fel a betegek szervezetében. A kutatók ezután az X-összetevőt capistollal kombinálták, mely javítja a gyógyszer hatóanyagának oldódását, majd a mesterséges gyomorba tették. Ez a műanyag-üveg eszköz szolgál arra, hogy benne tanulmányozzák a gyógyszerek és élelmiszerek feloldódását az emésztőrendszerben.

Érdekes megfigyelés volt, hogy a mesterséges gyomorba adott Sprite oly módon szabályozza a gyomor savasságát, ami a gyógyszer jobb felszívódásához vezethet. „Az X-összetevő olyan onkológiai gyógyszer, melyet 1. fázisú klinikai kísérletben teszteltünk keményítő-kapszulák segítségével. Kevés betegnek adtuk be (4 főnek), és elég nagy betegek közötti és egy betegen belüli eltéréseket tapasztaltunk." - áll az eredményeket bemutató közleményben.

"Mesterséges gyomor-nyombéllel végeztünk kísérleteket, hogy megvizsgáljuk a feltételezést, mely szerint a gondosan kiválasztott folyadékok hatásosak a koncentráció- ingadozás kiküszöbölésében, így egyenletesebbé válhat a felszívódás.

A Capistolos kapszulák és a Sprite hatásosnak bizonyult a nyombélben elérhető koncentráció növelésében, továbbá mindkét anyag csökkentette az egyéni eltéréseket. A Sprite/Capistol kombinációt további klinikai kísérletekre javasoljuk" - áll még a szakcikkben.Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.