Hírvilág

A siker jele: a megőszülés

2011. AUGUSZTUS 15.

Az őszülés általában az öregedés jele, ám az előrehaladott melanóma miatt újfajta kezelésben részesülő betegek körében ez igen biztató jelenség.

A kutatók állítása szerint az ipilimumab, illetve a tremelimumab tartalmú gyógyszerek hatására néhány beteg teljesen megőszült. Ez a két, jelenleg kísérleti stádiumban lévő szer az immunrendszer serkentése által igyekszik felvenni a harcot a rák ellen.

Az összes olyan beteg, aki a gyógyszertől megőszült, igen jól reagált a kezelésekre, a tumort már nem lehetett látni a CT-leletükön. Ez arra utal, hogy a megőszülés a gyógyszer bőrrákra gyakorolt kedvező hatásának korai jele lehet. "A depigmentáció a terápia bevezetését követő 6-12 hónapon belül vált láthatóvá.” - mondta Anna Pavlick, a New York University Langone Kórházában folyó melanomakutató program igazgatója.

A vizsgálat során 48 beteget kezeltek ipilimumabbal vagy tremelimumabbal. Mindkét hatóanyag humán antitestek módosított változata. Arra tervezték őket, hogy blokkolják a CTLA-4-et, az immunrendszer egy molekuláját, mely az immunrendszert ellenőrzi. "A 48 betegből 17 teljesen vagy részben reagált a kezelésre, ami igen szép eredmény.” – mondta Pavlick, aki eredményeit az American Society of Clinical Oncology chicagói ülésén tette közzé. A 17 emberből 9 tökéletesen megőszült – és a radiológiai leletek alapján ezek a betegek reagáltak a legjobban a kezelésre.

Pavlick elmondása szerint amikor a hajuk őszüléséről kérdezték őket, a betegek rendkívül hasonló eseményekről számoltak be: először a szemöldökük, majd a hajuk kezdett őszülni, aki pedig kopaszodott, az a pajesza őszülését figyelte meg. A jelenség magyarázatát egyelőre homály fedi. Most ezt tanulmányozzák annak reményében, hogy több melanomás beteg is profitálhat belőle.

Egy másik vizsgálatban azt találták, hogy az ipilimumabbal kezelt, előrehaladott melanomában szenvedő betegek több mint 20 %-a két évvel a kezelés után még életben volt, holott az átlagos túlélés kilenc hónap. „Azt hiszem, tettük egy apró lépést előre. Annak, aki 40 éven át még mászni sem tudott, ez hatalmas fejlődést jelent” – mondta Pavlick.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Hírvilág

Írjon mindenki összevissza, ahogy jólesik?

Ez a kérdés is elhangzik az A sirály a király? című zenés előadásban, mégpedig az írónő, Bosnyák Viktória szájából, aki nem csak önmagát adja, de egyben bagoly és papagáj is.

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...