Hírvilág

A rotavírus új ellenszere

2011. AUGUSZTUS 15.


Az üdítőitalok azon adalékanyaga, melytől habossá válnak, segíthet a rotavírus szövődményeit megelőzni. A szaponinok olcsón és hatékonyan csökkentik a vírus hasmenést okozó hatásait.

A rotavírus világszerte a súlyos, kiszáradást eredményező hasmenés elsődleges kórokozója az újszülöttekben és kisgyerekekben. Évente 500000 ötévesnél fiatalabb gyerek hal meg a fertőzés következtében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A halálesetek 85 százaléka a fejlődő országokban történik, ahol a védőoltások nem elérhetőek.

A szerzők, Roaner és Ka Ian Tam bizonyították, hogy a Panamafa (szappankéregfa, chilei szappanfa, Quillaja saponaria) gátolja a rotavírust oly módon, hogy az nem tud a célsejtekhez kapcsolódni. Tam jelenleg az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) Rotavírus Csoportjának munkatársa. „A jelenlegi oltás nem elérhető a fejlődő országok többségében, ahol a halálesetek zöme történik, mert adagonként 50-100 dollárba kerül, ráadásul csak 2-3 adag után alakul ki a védettség” - mondja a kutató. „Ha kísérleteink igazolják a szappanfakivonat hatásosságát, olcsó adalékanyagként adhatóvá válik vízzel vagy tejjel a gyerekeknek."

Szaponinokat mintegy 500 növény tartalmaz. Mivel oldhatatlan komplexet alkotnak a koleszterinnel, már számos biológiai alkalmazásuk ismert, például koleszterincsökkentők, rák- és vírusellenes gyógyszerek összetevői. A Texasi Egyetem kutatói a chilei szappanfa kivonat folyékony formáját használták kísérleteikhez. Egereknek adva 79 százalékról 11 százalékra csökkent a rhesus rotavírus hatására kialakuló hasmenéses egerek aránya.
„Ha a kísérletek továbbra is sikeresnek bizonyulnak, lehetővé válik a rotavírus oltások kiváltása ezen olcsó gyógyszer segítségével” - véli Pamela Jansma, az Egyetem Arlington Természettudományi Karának vezetője. „Ha sikerrel járnak, nemcsak javítani tudják az emberek életét, egyenesen meg is menthetik."

A kísérletek tovább folynak. Még kérdéses, hogy a kivonat csak a hasmenéses tüneteket csökkenti-e vagy immunitás is kialakul a fertőzések következményeként, és a létrejövő antitestek segíthetnek a további fertőzések elkerülésében. A szaponinok folyamatosan megújuló természetes anyagok, melynek emberi szervezetre való hatásait már ismerjük, hiszen adalékanyagként régóta használjuk őket. A kutatók szerint olcsó és rendkívül hatékony fegyverré válhatnak a rotavírussal folytatott küzdelemben.

A közlemény júniusban jelenik meg az Antiviral Research folyóiratban.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Kisgyerekek rotavirus elleni oltásának előnyei
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2004;14(10) A vakcinológia aktuális kérdései
Gyerekek oltottsága a világban


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Ünnepi beszéd

Nemes és szép, ugyanakkor nehéz feladat tisztelegni Semmelweis Ignác emléke előtt.

Hírvilág

Egy önzetlen orvos felfedezése

Frederick Grant Banting, az inzulin egyik felfedezője 120 éve született

Hírvilág

Gyerekek oltottsága a világban

Megdöbbentő, hogy a világban mintegy 24 millió gyermek nem kapta meg a szükséges védőoltásokat...

Hírvilág

Nem kellene államosítani

Nem javasolja a járóbetegellátók államosítását a Szakmai Kollégium és az előkészítő munkacsoport

Hírvilág

Ózoninjekció hátfájásra

A globális felmelegedéshez is kötődő gáz lehet a krónikus hátfájás legújabb ellenszere. Az új kutatások szerint az ózon és az oxigén megfelelő arányú keveréke képes összehúzni a sérült szöveteket és enyhíteni a hátfájdalmat.