Hírvilág

A retina árulkodik a szívbetegség esélyéről

2011. AUGUSZTUS 15.


"A retináról készült új digitális fotók felfedték, hogy az egyébként egészséges, de nagyon szennyezett levegőt szívó ember szivárványhártyájában az arteriolák keskenyebbek, ami arra utal, hogy nagyobb az esélye a szívbetegség kialakulására.” – adta hírül a PLoS Medicine tanulmánya.

Már kevesebb szennyeződés is rövid idő alatt annyira károsítja az aprócska véredényeket, mintha az illető három évvel öregebb lenne. Több káros anyag hosszabb időn át hét évet öregít az erek állapotán. „Ez azt jelenti, hogy egy rosszabb levegőjű helyen élő nőnek 3 százalékkal nagyobb az esélye a szívbetegségekre, mint egy tisztább környéken élőnek.” – mondta Sara Adar, a Michigani Egyetem Közegészségügyi karának adjunktusa.
Bár korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták a szívbetegséget a légszennyezéssel, ez a kutatás az első, mely megvizsgálta a hajszálerekre gyakorolt hatását is. A retina véredényeit figyelték meg, mert itt sebészeti beavatkozás nélkül lehet látni őket. Habár a vérerek szűkülete egy hajszál vastagságának mindössze 1 század részét teszi ki, „komoly egészségügyi következményekkel járhat, ha a test többi hajszálere is így viselkedik.” – mondta Adar.

Összesen 4 607 személyt vizsgált a tanulmány. A 45-84 éves emberek kórelőzményében nem szerepelt szívbetegség. Digitális fotót készítettek a szivárványhártya véredényeiről, majd megnézték, hogy a vizsgálat előtti két évben mennyire volt szennyezett a levegő a lakóhelyükön. A fényképezés előtti napon is megmérték a szennyezettséget, hogy kiszámíthassák a rövid távú érintettséget.

"Habár a légszennyezés mértéke általában a meghatározott határérték alatt maradt, még így is károsították az aprócska vérereket.” – olvasható a tanulmányban. A Washingtoni Egyetem munkatársa, Joel Kaufman szerző szerint erőteljes az összefüggés a légszennyezés számlájára írható szívbetegségek és az igazolható biológiai mechanizmus között.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A légszennyezés miatt csökken a britek élettartamaKapcsolódó anyagok: A szennyezett levegő szívrohamot és gutaütést okozHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól…

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

Gondolat

Aki bújt, aki nem

Sokféle hatás érte Herbert Anikot, művésznevén Hanikot Rejtett kert című kiállításának megalkotásakor. Az inspiráció egy része könyv formájában ott hever a Zend installációként elnevezett asztalon, így például egy japán verses könyv, Borges angol nyelvű novelláskönyve a The Garden of Forking Paths. Mindezeken túl Radnóti Miklós Bori notesze, Szabó Magda Danaida és Abigél regényei, Kertész Ákos Makrája is fontos ihletforrás volt számára.