Hírvilág

A rákkockázat drámaian csökkenthető!

2011. AUGUSZTUS 15.

Még azok az emberek is, akik a gének miatt hajlamosabbak a daganatos betegségekre, egészséges életmóddal jelentősen csökkenthetik a kockázatot.

Karen Collins, az Amerikai Rákkutató Intézet dietetikusa és táplálkozási tanácsadója szerint az emberek 27-49 százaléka gondolja úgy, hogy a daganatok nem megelőzhetők, azonban három lépéssel drámaian csökkenthető a kockázat.

Ezek a kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséges testsúly fenntartása és a rendszeres testmozgás„ A daganatok egyharmadát meg lehetne előzni ezekkel a változtatásokkal.

És ha hozzáadjuk ehhez a dohányzás elhagyását is, a daganatok több, mint felét meg lehetne előzni” – mondta el Collins. Dr. Virginia Kaklamani, a chicagói Northwestern Egyetem Memorial Kórházának emlőonkológusa szerint a magasabb testsúly magasabb daganatos kockázattal jár együtt, a fizikai aktivitás pedig a súlytól függetlenül csökkenti a rizikót.

Az Amerikai Rákkutató Intézet a következőket javasolja a daganatok megelőzésének érdekében:

Testsúly: tartsuk BMI-t (testtömegindex) 21 és 23 között, és próbáljunk meg felnőttként nem hízni. Bár a BMI 24,9-ig normálnak minősül, a normál tartomány alsó határa kedvezőbb a megelőzés szempontjából.

Testmozgás: Legalább napi 30 perc mérsékelten intenzív mozgást végezzünk (tempós séta vagy ennek megfelelő mozgás), azonban ideális esetben napi 60 perc mérsékelt vagy 30 perc magas intenzitású mozgást kellene végezni. Emellett csökkentsük az olyan tevékenységeket, mint a tévénézés.

Étrend: Együnk egészségesen. Ez azt jelenti, hogy étrendünk főleg növényi alapú ételekből álljon: gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonából. Kerüljük a cukros, finomított élelmiszereket és a gyorsételeket, továbbá vörös húsból ne fogyasszunk hetente fél kilónál többet, sófogyasztásunk pedig ne haladja meg a napi 2,4 grammot. A nők naponta legfeljebb egy, a férfiak két egység alkoholt fogyasszanak.

Étrendkiegészítők: Ne bízzunk bennük vakon, a különböző vitaminok és nyomelemek rákmegelőző hatása az ételekben érvényesül, az étrendkiegészítőkben nem.

Sok ember úgy gondolja, hogy nagy túlsúlya miatt sohasem érheti el az ideális testsúlyt, így meg sem próbál fogyni, azonban Collins szerint minden leadott kiló egy fontos lépés az egészség irányában. Az egészséges étrend pedig elegendő energiát ad a testmozgáshoz.

Kaklamani is arra biztatja az embereket, hogy éljenek egészségesen, azonban azok a nők, akiknek családjában előfordult már emlőrák, agresszívebb lépéseket kell tenniük a megelőzés érdekében.

A szakértők azt javasolják mindenkinek, akinek családjában előfordult daganatos megbetegedés, hogy erről szóljon orvosának, és érdeklődjön az adott daganat iránti kockázatot felmérő vizsgálatok lehetőségeiről.

Forrás: Dr.Info.hu

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Új fogyókúrás stratégia?

Egy energiakonzerváló mechanizmus kikapcsolásával látványos fogyást idéztek elő egerekben amerikai kutatók.

A kutatók megállapították, hogy a szarkolemma ATP-szenzitív káliumcsatornáinak (KATP) blokkolásával az egerek szervezetét fokozott energiafelhasználásra lehet rábírni, ami testtömegcsökkenéssel jár.

Klinikum

Bázisinzulin-igény elhízott cukorbetegekben

Elhízott, 2-es típusú diabetesben szenvedő betegekben nagyobb dózisra van szükség hosszú hatású analóg inzulinokból.

Vizsgálatban az NPH, a detemir és a glargin inzulinok hatását hasonlították össze, és az éhomi vércukorszint ideális célértékét próbálták meg elérni.

Hírvilág

Riasztóan elterjedt az elhízás az iparilag fejlett országokban

Riasztóan elterjedt az elhízás az iparilag fejlett országokban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Izlandon és Görögországban a felnőtt férfiak több mint 90 százaléka túlsúlyos - hívták fel a figyelmet kutatók a Frontiers in Public Health folyóiratban közzétett tanulmányukban.