Hírvilág

A PMS és a dohányzás Újabb érv a dohányzás ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

A kutatók nem pihennek
A Nurses’ Health Study II, nagy esetszámú epidemiológiai vizsgálat, amelybe több mint százezer, 25–42 éves ápolónőt vontak be. Egyik részvizsgálatában a dohányzás és a premenstruációs szindróma (PMS) közötti összefüggést tanulmányozták.

Gondosan tervezett vizsgálat…
Ezer résztvevő esetében a PMS diagnózisát hitelesítették olyan kérdőívekkel, amelyekben a közepesen súlyosnak vagy súlyosnak minősített PMS tüneteire kérdeztek rá. E definíció szerint legalább egy fizikai és egy affektív tünet jelenlétét jelenti, amely időbeli összefüggésben áll a menstruáció kezdetével, a menstruáció vége után megszűnik, és jelentősen befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, továbbá a személyes kapcsolatokat. A kontrollcsoport ilyen tüneteket nem mutató nőkből állt.
Akiknél a követés során PMS jelentkezett, a vizsgálat kezdetekor némileg fiatalabbak, kissé nagyobb testtömegűek voltak, és gyakrabban szedtek fogamzásgátlót és antidepresszívumot (12%, illetve 5%). A depresszióval diagnosztizált alanyok kizárásával végzett elemzés is ugyanilyen eredményt hozott.

Hiteles eredmények
A PMS korrigált kockázata 2,1-szer nagyobb volt a soha nem dohányzott, mint az aktuálisan is dohányzó nők csoportjában. Szignifikáns, bár kisebb mértékű kockázatot tapasztaltak a korábban dohányzó, de már leszokott nők esetében is. A kockázat dózisfüggőségét mutatja, hogy a PMS kockázata annál nagyobb volt, minél hosszabb ideig dohányoztak az alanyok, és naponta minél több szálat szívtak el. Ráadásul nagyobb volt a PMS kockázata azok esetében, akik először kezdtek el dohányozni és később jelentkeztek náluk a PMS-re jellemző tünetek. Ez oksági összefüggésre utal, tehát valószínűleg a PMS a dohányzás következmény, és nem fordítva.

A szerzők feltételezik, hogy a dohányzás a nemi szteroidhormonok és a gonadotropinok szintjét befolyásolva hajlamosít a PMS kialakulására. Azt persze nem ígérhetjük, hogy ha nem dohányoznak, a hölgyeket biztosan megkímélik a premenstruációs tünetek, mégis, eggyel több érvünk van e káros szenvedély ellen.


Forrás: Am J Epidemiol 2008 Oct 15; 168:938.

Szemlézte: eLitMed, dr. Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A dohányzás szerepe a rheumatoid arthritis patogenezisében - A Figyelő 2016;1

KISS Emese

A rheumatoid arthritis (RA) az ízületek destrukciójához vezető krónikus autoimmun betegség. Kialakulásában genetikai és környezeti faktorok együttesen vesznek részt. A genetikai meghatározottság körülbelül 50%-áért bizonyos HLA-DRB1 szekvenciák, az úgynevezett shared epitópok (SE) felelősek.

Hírvilág

Mennyit hízik, aki leszokik a dohányzásról?

Tényleg menthetetlenül elhízik, akinek sikerül leszoknia?

Hírvilág

A dohányzás és a nem melanomás bőrrák

A dohányzás összefüggésben áll a squamosus sejtes carcinoma kockázatával mindkét nemben, de főleg a nők körében.

Hírvilág

Négy dolog, amelytől az idős elme éles maradhat

A mozgás, a képzettség, a nem dohányzás és a szociális aktivitás idős korban is segíti a tiszta gondolkodást - állapították meg kutatók a Neurology című szakfolyóirat júniusi számában megjelent tanulmányukban.

Gondolat

Divat az e-cigaretta

A dohányzásról leszoktató segédeszközként reklámozzák, de keveset tudunk a kockázatairól és az előnyeiről.