Hírvilág

A női hormonok csökkentik az agyi aneurizmák veszélyét

2011. AUGUSZTUS 15.


A fogamzásgátlók illetve hormonpótló kezelések csökkentik az agyi aneurizmák kialakulásának esélyét - derül ki egy új felmérésből.

Ilyenkor az agyi erek fala meggyengül és kitüremkedik, ez pedig magában rejti annak veszélyét, hogy az érfal megreped és a vér elönti az agy bizonyos területeit. Ezen elváltozások a nőkben gyakoribbak, mint a férfiakban, feltehetően azért, mert a női nemi hormon szintjének csökkenése a menopauza időszakában szerepet játszik kialakulásban. Gyakorisága a nők 40-es életéveiben megemelkedik, s annak valószínűsége, hogy vérzéses szövődményt is okoz, a nők 50-es életéveiben a legnagyobb.

Dr. Michael Chen és kutató kollégái a Rush Egyetemről 60 olyan nőt vizsgáltak, akiknek agyi aneurizmájuk volt: fogamzásgátlási és hormonpótlási szokásaikat mérték fel, majd 4700 amerikai nő adatával vetették azt össze. Akiknél kialakult aneurizma, kisebb valószínűséggel szedtek fogamzásgátlót vagy részesültek hormonpótló kezelésben, illetve korán menopauzába kerültek - derül ki a NeuroInterventional Surgery című szaklap legfrissebb számából.

Korábbi kutatások szerint a fogamzásgátlók csökkentik az agyvérzések számát. Azok, akik korán kezdenek menstruálni, vagy nem szülnek saját gyereket, a magasabb kockázatú csoportba tartoznak. Mivel az ösztrogén fontos szerepet játszik az erek falának rendben tartásában és az apró kis hibák javításában, a hormonok szintjének csökkenése szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Dr. Cathy Sila szerint a kutatás túl kis esetszámot dolgoz fel, következtetései pedig túlértékeltek. Épp ezért a Clevelandi Egyetemi Kórház Stroke Központjának igazgatója azt reméli, az orvosok ennek hatására nem változtatják meg a fogamzásgátlásra és hormonpótló kezelésre vonatkozó javallataikat.

Dr. David J. Langer, a Cushing Idegtudományi Intézet igazgatója szerint az eredmények ígéretesek, de további vizsgálatokat kell még végezni. „Kétségtelen, hogy a nők körében gyakoribb az agyi aneurizma, mint a férfiak között, aminek valószínű oka a női hormonokban rejlik” - mondja a kutató. „Hasonló közlemények esetén azonban óvatosnak kell lenni a széles körű következtetések levonásakor. Érdekes lenne például megvizsgálni a magas vérnyomást és a dohányzási szokásokat a 60 nő között és azt is összehasonlítani a nagyobb kontrollcsoport adataival.”

A szerzők remélik, hogy adataik segítenek majd az agyi aneurizmák fejlődésének és fejlődési szakaszainak jobb megértésében, és hozzájárulnak a betegség kezeléséhez, illetve a rizikócsoportba tartozók kiszűréséhez. Jelenleg a kezelés a magas vérnyomás megelőzéséből, a dohányzás mellőzéséből, illetve sebészi módszerekből áll.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Agyi aneurizmák vizsgálata computeres modellezésselA hormonpótlás emlőrákhoz vezethetIsmét leszerepelt a posztmenopauzás hormonpótlás
Rákot okozhat az ösztrogénMégsem hajlamosít emlőrákra a hormonkezelés a BRCA-mutációt hordozó nők esetében


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.