Hírvilág

A metafizika mártírja

2012. ÁPRILIS 12.

Hamvas Béla filozófus, író életművének németországi megismertetésén fáradozik a berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin - CHB); az első jelentős eredmény egy kutatói állás létrehozása lehetne a mainzi egyetem filozófiai intézetében.

Can Togay János, a CHB igazgatója az MTI-nek elmondta: a mainzi Johannes Gutenberg egyetemen rendszeresen foglalkoznak Hamvas életművével, szemináriumokat tartanak a Németországban egyelőre kevéssé ismert magyar filozófus németül elérhető munkáiról. Az egyetem gyakorlati filozófia tanszékét vezető Stephan Grätzel professzor irányításával arra törekednek, hogy Hamvast "beemeljék a Németországban tanított filozófiai kánonba".

Ez nagyon fontos lépés lehetne a Hamvas-életmű külföldi megismertetésében, hiszen ha egy német egyetem beépíti tananyagába a magyar szerzőt, akkor előbb-utóbb más egyetemek is követhetik. Hamvas gondolkodása így inspiráló jelenlétre tehetne szert német közegben, ami jelentős eredmény volna, hiszen a legutóbbi idők kultúrtörténete azt mutatja, hogy a magyar irodalom és gondolkodás útja Németországon keresztül vezet a világba -

Mainzban egyetemi kutatói állást terveznek, kifejezetten Hamvas Béla munkásságának vizsgálatára. Az álláshely fenntartásának költségei bő háromnegyed részben rendelkezésre állnának, amennyiben magyar forrásból a fennmaradó egynegyedet, nagyjából 20 ezer eurót (6 millió forintot) biztosítani lehetne. A CHB ehhez keres jelenleg támogatókat - tette hozzá.

A CHB hosszabb ideje dolgozik a magyar filozófia és esszéirodalom egyik legeredetibb képviselőjeként számon tartott Hamvas németországi recepciójának elősegítésén. A több mint 40 éve elhunyt szerző életműve, a jelenlegi válságban igen aktuális gondolatai szerte Európában termékeny talajra hullhatnak.Földényi F. László irodalomtörténész segítségével sikerült Hamvast megismertetni Peter Sloterdijkkal, az egyik leghíresebb és leginkább befolyásosnak tartott kortárs német filozófussal, aki a német nyelven elérhető művek tanulmányozása alapján Hamvast "a metafizika mártírjának" nevezte.

A CHB Felkészülés Hamvas Bélára címmel 2010 óta szervez programokat, 2011 májusában például Hamvas-szimpóziumot rendeztek, Can Togay János pedig - a folyamatosság jegyében - hétfő esténként hűséges törzsközönség előtt felolvasást tart Hamvas műveiből a CHB-ban.

Hamvas műveit Magyarországon sokáig szamizdatban terjesztették, munkássága csak jóval a halála után, a rendszerváltást követően vált szélesebb körben ismertté - és elismertté. Ezt jelzi például az 1990-es posztumusz Kossuth-díj. A Karnevál, a Titkos jegyzőkönyv, A bor filozófiája és a további mintegy húsz önálló kötet, valamint több tucatnyi esszé, tanulmány és recenzió szerzőjének életműve német nyelven igen töredékesen hozzáférhető. A CHB egyik fő törekvése ezért, hogy minél több fordítás készüljön. Jelenleg a Szilveszter című Hamvas-regény fordítását szervezi a berlini magyar kulturális intézet.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Imádkozzatok, hogy változtasson benneteket szamárrá!

NAGY Zsuzsanna

Hamarosan bepillanthatunk Giordano Bruno inkvizíciós irataiba.

Gondolat

Isten felfedezése

Karinthy Frigyes és a természettudomány