Hírvilág

A magas szén-dioxid szint miatt több a pollen

2011. AUGUSZTUS 15.


A szén-dioxid kibocsájtás következtében nagymértékben megnövekedett a pollenek száma az európai nagyvárosokban - egy új európai tanulmány szerint.

Tizenhárom európai uniós ország kutatói húszféle fa és növény pollenszintjét vizsgálták meg, és megállapították, hogy a megnövekedett szén-dioxid szint összefüggésben állhat az allergiát okozó pollenek növekvő számával. A tanulmányt az Európai Földtudományi Unió (European Geosciences Union – EGU) éves ülésén prezentálták a tudósok, ahol felhívták a várostervezők figyelmét, hogy különös körültekintéssel járjanak el a fák ültetésével kapcsolatban.

A szénanáthások száma rohamosan nő Európában. Az Egyesült Királyságban az allergiás rinitiszre, vagy orrnyálkahártya-gyulladásra panaszkodók száma egy harmaddal nőtt 2001 és 2005 között. Eleinte a kutatók azt feltételezték, hogy a fák az emelkedő hőmérséklet hatására termelnek több pollent, de mikor összehasonlították a melegebb és a hűvösebb nyarakat, kiderült, hogy nem a hőmérséklet okozza pollenszám megemelkedését.

„Számos lehetőséget megvizsgáltunk, hogy mi okozhatja a pollenek számának növekedését, és arra jutottunk, hogy a szén-dioxid szint emelkedése lehet a legfőbb kiváltó ok” - nyilatkozta a BBC Newsnak Anette Menzel, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a különböző városokban eltérő mértékben nőtt meg a pollenkoncentráció, sőt az egyik legmeglepőbb eredmény alapján megállapítható, hogy a pollenszám a városokon kívül kisebb mértékben emelkedett meg, mint a városokon belül. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a növények növekedését gátló ózonmolekulák élettartama valamivel hosszabb a városi területeken kívül.

Az európai pollenszezon idejének meghosszabbodásáért a szén-dioxid koncentráció növekedése mellett az idegen kontinensekről betelepített növények és fák is felelőssé tehetőek. Németországban például már csak novemberre tűnnek el az allergiát kiváltó pollenek a légkörből, miközben a szénanáthás emberek tünetei egyre súlyosabbá válnak, mondta Anette Menzel.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A klímaváltozás miatt növekszik a pollenszezonA környezet-egésszégügy két évtizedeHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma