Hírvilág

A magánegészségügyé a bizalom

2013. MÁRCIUS 08.


Tavaly átlagosan a lakosság több mint negyede vett igénybe magánfinanszírozású egészségügyi ellátást - áll a Szinapszis Kft. kutatásában.

A piackutató cég azt írta, legfrissebb, a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített felmérésük szerint továbbra is a magánegészségügyi szolgáltatásokban bíznak legjobban az emberek, ugyanakkor nem figyelhető meg jelentős változás az ellátórendszer szolgáltatásairól alkotott lakossági véleményekben.
A piackutató cég legutóbb 2008-ban vizsgálta, mennyire bíznak a magyarok a különböző egészségügyi szolgáltatásokban. Jelentős változás a négy évvel korábbi eredményekhez viszonyítva, hogy egyes területeken szignifikánsan nőtt a tapasztalattal rendelkezők aránya. A mentőszolgálatba, betegszállításba vetett bizalom fokáról 2008-ban még a megkérdezettek 44 százaléka nem tudott érdemben nyilatkozni, ez az arány tavaly év végére a negyedére csökkent.

A magánklinikák, magánrendelés esetén korábban mindössze 40 százalék volt azok aránya, akik adtak valamilyen osztályzatot a bizalom megítélésére, 2012-re csaknem megduplázódott (75 százalék) táboruk - a felmérés szerint - főleg a fiatalabb korosztályok körében.

A felmérés szerint a magánegészségügybe vetett bizalom átlagos értéke csökkent valamelyest négy év alatt (4,3-ról 4,1-re). Ennek ellenére - mint írták - "a magánegészségügybe vetett bizalom így is magasan vezet". A felmérés eredményei alapján egyébként tavaly átlagosan a lakosság több mint negyede vett igénybe magánfinanszírozású egészségügyi ellátást - olvasható a Szinapszis közleményében.

A háziorvosi ellátás megítélése nem változott, a lakosság mintegy 65 százaléka egy ötfokozatú skálán még mindig legalább négyes osztályzatot ad a családorvosokba vetett bizalomra, az átlageredmény 3,8 lett.

A járóbeteg-, különösen a kórházi ellátás esetében ez az arány négy év alatt csökkent. Az átlagos osztályzat a járóbeteg-ellátás esetében 3,4-ről 3,2-re, a kórházi ellátás esetében 3,3-ról 3,1-re mérséklődött. Növekedés egyedül a mentőszolgálat esetében figyelhető meg, 2008-ban 3,7 volt az átlagos osztályzat, 2012-ben viszont már 3,9.

A Szinapszis Kft. 2012 decemberében mintegy ezer 18 éven felüli ember telefonos megkérdezésével vizsgálta a hazai lakosság körében az egészségügyi szolgáltatások megítélését. A minta országos lefedettségű, életkor, nem, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív - írta a piackutató cég.
MTI 2013. március 8., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

Pszilocibin-kiváltotta élmények hatása

A referált tanulmány szerzői a John Hopkins Egyetem kutatói, akik számos más intézettel együttműködésben folytatnak kutatásokat a pszilocibin hatásáról egészséges önkéntesek részvételével. A pszilocibin (a hallucinogén gombák hatóanyaga)hosszú távú pozitív élményeket okozó hatásáról régóta ismerünk anekdotikus beszámolókat, a tudományos vizsgálatok száma azonban elenyésző.

Gondolat

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

KELEMEN Gábor

Hírvilág

Valdoxan, mint az Év Gyógyszere 2015

Május 17-én a Vigadóban ünnepélyes keretek között, a pszichiátriai es a farmakológiai szakmai közélet kiválóságai, valamint a szaksajtó jelenlétében átadták az Év Gyógyszere díjat.

Hírvilág

Fekete tarifáért vásárolnak biztonságot a nők

Több lesz a veszélyeztetett várandós?

Gondolat

Igen kevés a klinikai gyógyszerész – Interjú dr. Botz Lajossal

A kórházban kezelt betegek gyógyszeres terápiájának minden történését és a megfigyeléseket, annak minden lépésénél dokumentálni kell, a gyógyszerészeti szakmaiság követelményeinek megfelelően. Sok olyan tényező van, amit még a hazai lehetőségek mellett is illenék nagyobb szakmaisággal követni. Ezekkel lenne biztosítható a gyógyszerelés által elérhető optimum, megelőzhetők lennének a nem kívánt gyógyszerhatások és kölcsönhatások, a betegkövetés, a tényleges gyógyszerköltségek, a terápia eredményességének meghatározása, végezhető betegtanácsadás, a költséghatékonyság biztosítása. Eddig ezek rendszerszerűen nem álltak össze. Ebbe az irányba kell továbblépnünk – mondta dr. Botz Lajos a szakkollégium kórházi klinikai gyógyszerészet vezetője.