Hírvilág

A lefogyás sok mindenre jó – a vizeletinkontinenciát is enyhíti

2011. AUGUSZTUS 15.

Az elhízás összefüggésben áll mind a stressz-, mind a késztetéses („urge-”) vizeletinkontinencia gyakoribb előfordulásával, ezért ésszerűnek tűnik, hogy lefogyással hatásosan kezelhető, de ezt eddig nem bizonyították.

Most a New England Journal of Medicine-ben közöltek egy vizsgálatot, amelyben 338, elhízott vagy túlsúlyos és vizeletinkontinenciában is szenvedő nő (testtömegindexük átlagosan 36 kg/m2) vett részt véletlen besorolás alapján intenzív testtömeg-csökkentési programban vagy csak néhány tájékoztató előadáson. Minden beteg kapott egy tájékoztató füzetet a vizelési problémákkal kapcsolatos önkezelési módszerekről.

Az intenzív program hat hónapon keresztül hetente, szakember által vezetett csoportos ülést jelentett, amelyeken a betegek részletes tájékoztatást kaptak a kalóriaszegény táplálkozásról és az étkezési és sportolási viselkedés módosításáról.

A vizsgálat kezdetekor minden résztvevő hetente több mint 10 alkalommal tapasztalt vizeletinkontinenciát.
Az intenzív programban részt vevő nők hat hónap alatt átlagosan a testtömegük 8,0%-át tudták leadni, a kontrollcsoport tagjai 1,6%-nyit fogytak.

Az inkontinenciás epizódok száma az intenzív csoportban 47%-kal csökkent, szignifikánsan többet, mint a kontrollcsoportban (28%). Ugyancsak jóval több betegnek sikerült az intenzív csoportból az inkontinenciás epizódok számának legalább 70%-os csökkentése (41%, illetve 22%).

A kontrollcsoportban is számottevő javulás következett be, valószínűleg a tájékoztató füzetben javasolt önkezelési módszerek alkalmazása miatt, de szignifikánsan jobb eredményeket értek el azok, akiknek fogyniuk is sikerült. Tehát a testtömeg csökkentése valóban javítja a vizeletinkontinencia tüneteit.

A lefogyás és az alacsonyabb testtömeg fenntartása azonban általában igencsak nehéz vállalkozás, ezért ha az orvosok inkontinencia ellen a lefogyást javasolják, a sikeresség érdekében gondoskodniuk kell arról is, hogy a betegeket olyan helyre irányítsák, ahol ehhez komoly támogatást kaphatnak.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: N Engl J Med 2009 Jan 29; 360:481.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Klinikum

Képzelt diéta, valós fogyás – a placebo hatása a testsúlycsökkentésben

A fejlett országok statisztikái alapján az elmúlt években folyamatosan nő a túlsúlyosak, illetve elhízottak aránya. Az “elhízásjárvány” kezelésére az eddig ismert leghatékonyabb testsúlycsökkentő terápiaként az energiafogyasztás korlátozása (diéta) és az energiafelhasználás növelésére szolgáló protokollok (elsősorban alacsony és közepes intenzitású aerob edzés) bizonyultak. Elméletben egyszerű és betartható a képlet: ha a páciens kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit eléget, fogyni fog.

Klinikum

A cukoripar érdekei

Összesen 60 tanulmányt elemzése alapján (28 vizsgálat és 32 áttekintő közlemény) a kutatók azt állapították meg, hogy a független vizsgálatokhoz képest azok a tanulmányok, amelyeket az üdítőital-gyártók finanszíroztak, szignifikánsan nagyobb arányban jutottak arra a következtetésre, hogy nincs összefüggés az üdítőital-fogyasztás, valamint az elhízás és a diabetes között.

Idegtudományok

Kolbászfüggő patkányok

A kényszeres, elhízáshoz vezető evés ugyanazon a biológiai mechanizmuson alapul, mint a kokain- és heroinfüggés.

Klinikum

Az EMEA a sibutramin forgalmazásának visszavonását ajánlja

A fogyasztószerként használt sibutramin megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, ezért az Európai Unióban kivonják a forgalomból.