Hírvilág

A lakosság fele nem ismeri a donáció szabályait

2012. FEBRUÁR 08.


Megkezdődött a magyarországi szervdonációs koordinátori hálózat kórházi kiépítése; ennek célja, hogy minden potenciális donort felismerjenek és jelentsenek, és ezáltal minél több transzplantáció elvégzésére legyen lehetőség.

Az idén 10, majd három éven belül 45 további kórházban kezdenek el dolgozni a kórházi koordinátorok. Erről Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Szervkoordinációs Irodájának igazgatója beszélt egy keddi, budapesti háttérbeszélgetésen.
Mint kifejtette, a magyarországi szervdonációs koordinátori hálózat három szintjéből kettő - az országos és a regionális - már működik. A hálózat harmadik szintjén az úgynevezett donorkórházakban főállásban dolgozó kórházi koordinátorokra van szükség.
Mihály Sándor azt mondta: első körben, az idén tíz kórházban kezdenek el dolgozni a koordinátorok. Az ő feladatuk lesz a szervdonációs folyamat helyi szervezése, a donorgondozásban és a család tájékoztatásában való részvétel, és a szervkivétel dokumentációja. Továbbá napi szinten látogatniuk kell azon osztályokat, ahol agyi károsodás miatt kezelt betegek fekszenek.

Mindemellett úgynevezett retrospektív felülvizsgálatot is végezniük kell, ennek során azt ellenőrzik, hogy az elhunyt betegeknél, akiknél fennállt az agyhalál lehetősége, azt miért nem jelezték. Összefoglalva: az ő feladatuk lesz, hogy minden lehetséges donort jelentsenek a koordinátor szervezetnek.

Az igazgató kiemelte: a szervhiány világméretű probléma, amely Magyarországot is érinti. Világszerte évente 200 ezer ember kerül fel a transzplantációs listára, de közben mindössze 90-95 ezer szervdonációt végeznek. Ez a probléma az Eurotransplant országaiban is fennáll, ott évente több mint 9 ezer beteg kerül fel a listára, emellett évente 6-7 ezer szervátültetés történik.

Hozzátette: az Eurotransplant egy nagyon fontos szervelosztó szervezet, amelyhez az idén átmeneti tagként Magyarország is csatlakozott, így javulni fog a hazai transzplantációs helyzet, több átültetés elvégzésére lesz lehetőség.

Magyarországon 2011-ben 17,6 százalékkal csökkent az úgynevezett szervdonációs aktivitás az előző évhez képest. Míg tavaly ilyenkor 686-an, addig jelenleg már több mint 800-an várnak vesére. Ugyanakkor egy pozitív tendencia is megfigyelhető: az élődonoros veseátültetések száma évről évre emelkedik.

A szervdonációs programok eredményeként tavaly összesen 356 szervátültetés történt magyar donorszerv felhasználásával. Ezek között 204 veseátültetést végeztek halott donorból, illetve 47-et élődonorból. Ezen felül 41 májátültetést, 14 szívátültetést és 10 kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést hajtottak végre. A legfiatalabb életet megmentő szervdonor egy 7 hónapos kisfiú, míg a legidősebb egy 81 éves nő volt.

Az OVSZ adatai szerint tavaly a legaktívabb donorkórház a nyíregyházi Jósa András Kórház volt, amely 17 esetben kereste meg a szervkoordinációs irodát és 12 donort "adott" az év során. A legaktívabb megye 2011-ben Tolna, Csongrád és Heves megye volt,
Somogy megyéből viszont egyetlen donációs szándékú megkeresés sem érkezett.

A szervkoordinációs iroda vezetője arra is kitért: bár a transzplantációval kapcsolatos tájékozottság az elmúlt 10-20 évben sokat javult Magyarországon, egy tavaly nyári felmérés szerint a lakosság több mint a fele nem ismeri a transzplantáció jogi szabályozását, annak körülményeit.

Mint kifejtette, az összes szervdonáció csaknem 30 százaléka maradhat el évente a család tiltakozása miatt, holott a magyar szabályozásban a feltételezett beleegyezés elve van érvényben, ami azt jelenti: ha a beteg - önrendelkezési jogával élve - nem tiltakozott írásban szervei kivétele ellen, akkor az orvosok azt beleegyezésnek tekintik. A családnak így elvileg nincs beleszólása, mégis éves szinten 10 jelentett donáció hiúsul meg a család tiltakozása miatt.

Mihály Sándor szerint nagy problémát jelent az agyhalállal kapcsolatos ismeretek hiánya, így sok hozzátartozó akkor találkozik ezzel a témával először, amikor egy hirtelen tragédia kapcsán felmerül a szervdonáció lehetősége.
Az agyhalál az agy működésének visszafordíthatatlan és végérvényes hiánya - szögezte le Mihály Sándor, hozzátéve: az agyhalál beálltát - törvényi szabályozás alapján - egy erre kijelölt bizottság állapítja meg.
Mihály Sándor szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a kórházakban javítsák a hozzátartozók tájékoztatását, amelyet nagymértékben segít a koordinátori hálózat fejlesztési programja is.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma