Hírvilág

A kormányzat csak 6-8 hónap után akar fizetni

2012. MÁRCIUS 14.
Az LMP felszólítja a kormányt, hogy sürgősen készítsen egy olyan akciótervet, amelyik biztosítja, hogy a következő fél évben radikálisan lecsökkennek a kis- és középvállalkozók felé fennálló adósságai – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP szóvivője.

Heltai László szerint a megemelt járulék- és adminisztrációs terhek, illetve az állami megrendelések kifizetésének csúszása súlyos, a foglalkoztatásban is megjelenő válságot okozhat.

A szóvivő saját információikra hivatkozva azt mondta, hogy a februári járulékfizetés óta, amikor csak ezek a terhek havi 16 ezer forinttal emelkedtek, sok vállalkozás azon gondolkozik, hogy visszaadja az engedélyét. Baranya megyében január és február folyamán Pécsett 689, Komlón kétszáz, Mohácson 120, Szigetváron pedig 75 egyéni vállalkozó már vissza is adta az igazolványát - hozott példákat.

Arra a kérdésre, hogy információik szerint hányan gondolkoznak tevékenységük beszüntetésén, azt felelte, ez a szám tízezres nagyságrendű is lehet.
Heltai László azt is mondta, hogy eközben az állam a saját maga által megrendelt szolgáltatásokat és termékeket sem akarja kifizetni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi kormányzat a múlt héten egy körlevélben fordult a vállalkozásokhoz, azt kérve, hogy ne kelljen késedelmei kamatot fizetniük, illetve a megrendelések után elmaradt összegeket részletekben fizethessék ki.

A szóvivő szerint ez nem csak a kormányprogrammal áll ellentétben, amelyik kilencvenről harminc napra ígérte levinni a fizetési határidőket, de több magyar és uniós jogszabállyal is. Egyúttal érthetetlennek nevezte, hogy miközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már öt nap késedelem után is inkasszózhat, a kormányzat csak hat-nyolc hónap után akar fizetni.
Kérdésre válaszolva azt mondta: az állam vállalkozók felé fennálló tartozása eléri a tízmilliárdos nagyságrendet.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma