Hírvilág

A kopogtató bolond utódja

2012. FEBRUÁR 17.

Kopogtató bolondnak az osztrák Auenbruggert nevezték, aki könyvet írt a kopogtatásos diagnosztizálásról. René Théophile Hyacinthe Laennec hamarosan indíttatásból feltalálta a sztetoszkópot.

Laennec 1781-ben született, később korának kiemelkedő klinikusává és patológusává vált. A kezdetleges sztetoszkóp, melyet 1816-ban alkotott, kis trombitára hasonlított és nem titkolt jellemzőjeként higiéniai célt is szolgált.
A 18. század tisztasági viszonyai közepette egyik fél számára sem volt kellemes a fizikális vizsgálat. Az eszköz az orvosok fülét volt hivatott távol tartani a beteg csupasz bőrétől.
A kezdetleges sztetoszkóp eredetileg egy 30 cm-es kartonpapírból hajtogatott tölcsér volt. Laennec három éven át folytatott kutatásokat, a tüdő- és szívhangok vizsgálatával kereste az összefüggést az általa hallottak és a boncoláskor diagnosztizált betegség között.
A ma is ismert sztetoszkópot, mely két füllel hallgatható – és amely szinte megegyezik a jelen készülékével –, 1851-ben Arthur Leared találta fel. Máig igen nehéz a többféle zörej között eligazodni, ezért több száz ismétlés, hosszú gyakorlás szükségeltetik ahhoz, míg a fül biztonsággal eligazodik közöttük.
Kollégái nem rajongtak felfedezéséért, általános érdektelenség övezte kutatásait. A napóleoni háborúk alatt harctéri orvos lett, és éjjel is folytatta a katonák között a vizsgálódást, akik emiatt panaszt tettek felettesénél.

Jean-Nicolas Corvisart des Marets a császár háziorvosa is volt, igen képzett személy, aki rögtön felismerte az újítás jelentőségét, annál is inkább, hiszen a „kopogtató bolond” könyvét korábban ő ültette át németről francia nyelvre. Egyenesen a császárnak jelentett, s Napóleon Laennec-et kinevezte a párizsi egyetem professzorává.
René Laennec megfigyeléseit „A közvetett hallgatózásról” című munkájában tette közzé (1819). További munkássága során alapvető kutatásokat folyatott még a tüdő- és májbetegségek terén, az ő nevét viseli a májcirrózis leggyakoribb formája is. Úttörő munkát végzett a kórbonctani szemlélet meghonosításában, az orvosi munka minőségellenőrzésében.

Leírta a hörghurutot, a tüdőtágulást, a tüdőinfarktust, Jelentős megfigyeléseket tett a hashártyagyulladásról és a tuberkulózisról.1822-ben lett a College de France professzora.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Kollegiális Vezetés -- az új Háziorvosi Szakfelügyelői Rendszer

Bár a szakmának kerek két évet kellett várnia arra, hogy a 2015 júniusában elfogadott alapellátási törvényhez a főhatóság (legalább részben) elkészítse a végrehajtási rendeleteket, idén júniusra megszületett a kollegiális szakmai vezetői rendszer létrehozását elrendelő szabályozás.

Gondolat

Színházi társasjáték a mélyszegénységről

A Szociopoly, egy táblás társasjáték, amely a mindenki által ismert „Gazdálkodj okosan” játék mintájára készült, de annak éppen a fordítottja. A Szociopolyban a játékosok nagyon szegények, egy észak-magyarországi kistelepülésen élnek, jövedelmük segélyekből, alkalmi munkalehetőségekből tevődik össze, és a játék célja, hogy a játékosoknak ilyen bevételekből túl kell élniük egy hónapot.

Hírvilág

Pszichoanalízis és idegtudomány - az Imago Budapest tematikus számai

A két füzet korszerűen mutatja be ezt a problématerületet. Eric E. Kandel szerint a pszichoanalízis és a teóriáira, sőt egyes műveleteire vonatkoztatott agytudományi ismeretanyag szinte teljesen megfeleltethető egymásnak és ezáltal új szemléleti integráció, „újragondolt pszichiátria” képzelhető el.

Hírvilág

OPNI helyett OPAI

A speciális ambulanciákat és a sürgősségi befogadót fejlesztik

Gondolat

Dávid megtöretése

Michelangelo Buonarroti olasz szobrász, festő, építész és költő 1564. február 18. halt meg