Hírvilág

A kisgyermekkori akut pyelonephritis korai kezelésének mítosza

2011. AUGUSZTUS 15.

A kisgyermekekben fellépő akut pyelonephritis rettegett szövődménye a vesehegesedés és a következményes hypertonia és krónikus veseelégtelenség. Egy új vizsgálat eredményei most megcáfolják azt a feltevést, hogy a pyelonephritis kezelésének késlekedése növelné a vesekárosodás kockázatát.

A kutatók a láz fellépésétől az antibiotikum-kezelés elkezdéséig eltelt időtartam és az egy évvel később kimutatható hegesedés incidenciája közötti összefüggést tanulmányozták egy hónapos és hétéves közötti korú gyermekek körében. A gyermekek életükben először szenvedtek akut vesemedence-gyulladásban, és részt vettek egy vizsgálatban, amelyben a per os amoxicillin-klavulánsav és a parenteralis ceftriaxonnal kiegészített per os amoxicillin-klavulánsav protokollt hasonlítottak össze. Az elemzésbe 287 gyermeket választottak be, akiknél prenatalis vese-ultrahangvizsgálattal nem tapasztaltak rendellenességet, az antibiotikumkezelés kezdete utáni 10 napon belül végzett technécium-99m-dimerkapto-szukcinát (DMSA) szcintigráfia eredménye pozitív volt, és 12 hónappal később ellenőrző szcintigráfia is történt. A DMSA-szcintigráfia az akut vesegyulladás és a vesehegesedés kimutatására aranymérceként elfogadott vizsgálóeljárás.

A 12 hónap múlva jelen lévő vesehegesedés incidenciája nem különbözött szignifikánsan az azonnal (egy napon belül) és a több mint öt nap után antibiotikum-kezelésben részesült gyermekek csoportja között. Ugyanilyen eredményt kaptak akkor is, ha az elemzésbe csak a kétévesnél fiatalabb gyermekeket vonták be, akik a leginkább veszélyeztetettnek számítanak a vesehegesedés szempontjából. Sőt, nem különbözött a vesehegesedést szenvedett és az egészséges veséjű csoport közözz az akut pyelonephritis súlyossága, a fehérvérsejtszám, a vizelet sterillé válásának gyakorisága, a láz megszűnéséig eltelt idő és az antibiotikum-rezisztencia gyakorisága sem. Majdnem mindegyik fertőzést Escherichia coli okozta.

Az uralkodó nézet, amely szerint az antibiotikum-kezelés késlekedése növeli a vesehegesedés kockázatát, jó tudományos bizonyítékok hiányában jött létre. Részben ez a vélemény az oka, hogy milyen sietséggel utalják a lázas gyermekeket sürgősségi osztályra a húgyúti fertőzés kizárására. Természetesen továbbra is azonnali antibiotikumkezelés javallt, ha a sürgősségi osztályon akut pyelonephritist diagnosztizálnak, de meg lehet nyugtatni a szülőket afelől, hogy ha a gyermekük néhány napig lázas, és baktériumot tartalmaz a vizelete, az még nem növeli a vesekárosodás kockázatát.

Forrás: Pediatrics 2008; 122:486.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.