Hírvilág

A keringő ráksejtek száma mutatja a daganat agresszivitását

2011. AUGUSZTUS 15.


Az érpályában keringő tüdőráksejtek mennyiségéből állapították meg a daganat agresszivitását, valamint a leghatásosabb várható eljárást brit tudósok.

Dr. Fiona Blackhall (The Christie Rákkórház) és munkatársai 101 nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő beteg vérmintáját tanulmányozta kemoterápia előtt és azt követően.
Megállapították, hogy amennyiben a mintában öt, vagy annál több keringő daganatsejtszámot mértek, kifejezetten romlott a beteg túlélési esélye. Esetükben az átlagos túlélés 4,3 hónap volt, míg öt alatti értéknél 8,1 hónap. A Journal of Clinical Oncology hasábjain megjelent tanulmány szerint a módszer egy egyszerű eljárás arra, hogy megjósolják a beteg várható terápiás válaszát. Ráadásul amennyiben a keringő sejtszám a terápia hatására nem mutat jelentős csökkenést, az orvos szinte azonnal terápiás stratégiát válthat.

Tüdőrák következtében évente mintegy 1,2 millió ember hal meg. A betegség túlélési aránya igen alacsony (az ötéves túlélés 15 százalék alatti), ugyanis a betegek kétharmadánál a diagnózis csak késői stádiumban születik meg, amikor már nem lehet gyógyítani a kórt. A tüdőrákos esetek 80 százaléka hozható kapcsolatba a dohányzással. A kemo- és a sugárterápia lassítja a betegség előrehaladását, de a legtöbb esetben a daganat kiújul, és az is igen gyakori, hogy a kezelésre nem reagál.

Az eljárás rutinszerű használatáig még számos vizsgálatot el kell végezni, azonban a kutatók reményei szerint a módszer hozzájárulhat a daganatok ellenállásának megértéséhez, valamint új gyógyszerek fejlesztéséhez.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A tüdőrákra is hatásos az emlőrák gyógyszereA passzív dohányzás világméretű hatásaiLAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(12) Megtévesztő gtumormarkerek tüdődaganatokbanLAM (Lege Artis Medicinae) - 2006; 16(1) A tüdőrák felismerésének, diagnosztikájának és kezelésének korszerű elvei/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Agykutatás

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Agykutatás

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.