Hírvilág

A határtalan elme korlátai

2013. JANUÁR 24.

A magyar pszichiátriai szakma legjelentősebb tudományos rendezvényének 2013. január 23-26. között Győr városa ad majd otthont. A „Határtalan elme korlátai” mottóval megrendezett XVIII. Vándorgyűlés programjában a szakmai kérdések mellett olyan témák kapnak hangsúlyt, mint a hazai és nemzetközi kutatási és szakmai együttműködések kérdése, a szakemberhiány és utánpótlás, a Lelki Egészség Országos Programja, a járóbeteg finanszírozás, a szociális-rehabilitációs ellátás változása.

Január 23. és 26. között Győrben kerül megrendezésre a Magyar Pszichiátriai Társaság XVIII. Vándorgyűlése. A Társaság legjelentősebb tudományos rendezvényének fő témája a „Határtalan elme korlátai” lesznek. A szorosan vett szakmai programokon túl több aktuális szakmapolitikai kérdés is fókuszba kerül.

A szociális-rehabilitációs ellátás változása kapcsán a szervezők – többek között – a magyar fővárosban zajló eseményekre kívánják felhívni a figyelmet. Budapest szociális-rehabilitációs ellátásának megújítása érdekében felkérték a szakma képviselőit egy munkacsoportban történő közreműködésre. Itt a fővárosi szociális ellátás fejlesztése volt a téma, amelynek kapcsán az egyik legnagyobb fővárosi szociális ellátó hely – a szentgotthárdi intézmény – fejlesztése is megkezdődött. Azonban a törvényi változások – melyek értelemében a szociális intézmények kezelését az állam –bizonytalanná teszi a megindult pozitív folyamatokat.

A pszichátria képviselői forráskivonástól tartanak. Fontos lenne, hogy az elmeszociális ellátási helyzetet javító, nehezen meginduló fejlesztések sikeresen zárulhassanak.

Szorosan ide tartozik a járóbeteg finanszírozás, illetve az itt történő forráskivonás kérdése is, ami különösen annak fényében lenne fontos, hogy a pszichiátriai ellátórendszer átalakítása során megszüntetésekor az ellátás biztosításához e terület fejlesztése elengedhetetlen.

A Lelki Egészség Országos Programja (LEGOP) a szakma által elkészített program, aminek kormányzati oldali hivatalos elfogadása régóta várat magára. Feltétlenül pozitív hír, hogy a jelek szerint az informálisan, élőszóban már számtalan esetben támogatott program valódi, hivatalos ratifikációjára is sor kerülhet még ebben a kormányzati ciklusban. E program megnyugtatóan tudná például rendezni a már említett járóbeteg-ellátás helyzetét is.

A Vándorgyűlés 0. napján kerül sor a VI. Nemzetközi Magyar-Román Pszichiátriai Konferenciára. Az első konferencia 2003-ban volt Budapesten, ezt követően minden alkalommal Csíkszeredán került megrendezésre. A Magyar Pszichiátriai Társaság régi vágyának tesz eleget, hogy a 10. évfordulóra esedékes konferenciát megrendezi, az esemény főtémája a szorongás lesz.

A szakmai programban több mint 200 eőadásra, szimpóziumra kerül sor, melyek a szakma minden területét felölelik. Több téma érdekes, modernkori problémákra hívja fel a figyelmet.

Forrás: MPT

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.