Hírvilág

A Halál pillanata

2011. AUGUSZTUS 15.

Bármi is legyen a halálnem, általában az adja a kegyelemdöfést, hogy az agyhoz nem jut elég oxigén.

Fulladás esetén az áldozatok először pánikba esnek, és megpróbálják visszafojtani lélegzetüket, általában 30-90 másodpercig. A túlélők égető, szúró érzésről számoltak be, ahogyan a víz behatolt tüdejükbe, ezt azonban hamar egyfajta visszafogott nyugalomérzet váltotta fel. Az oxigénhiány ilyen esetekben öntudatvesztéshez, agyhalálhoz, a szív leállásához vezethet. Szívroham esetében szorító mellkasi fájdalom vagy nyomásérzet a két leggyakoribb szimptóma, mindkettő arról árulkodik, hogy a szívizom oxigénért küzd. A szív lüktetését megzavarja a megzavart szívritmus. Az öntudatvesztés 10 másodperc alatt, a halál percekkel később bekövetkezhet.

Egy háztartási baleset következtében bekövetkező áramütés megállíthatja a szívet és eszméletvesztéshez vezethet (az egyes balesetek következtében eszméletvesztések mindegyike 10 másodperc alatt következhet be). A szíven vagy agyon keresztülfutó nagyobb áramütések azonnali eszméletvesztést okoznak, de vannak beszámolók olyan rabokról, akiknek halála amiatt következett be, hogy agyuk egyszerűen felforrt vagy megfulladtak. Esés közben az idő lelassul, állítják azok, akik nagy magasságokból zuhantak le és túlélték mindazt. Egy öngyilkosokkal foglalkozó tanulmány szerint azonnal meghalnak, akik magasból ugranak, ugyanis összezuhan a tüdejük, felrobban a szívük, illetve törött bordáik kritikus szervsérüléseket okoznak.

A vérveszteséget kísérő sokknak több állomása van. Bárki, aki másfél liternyi vért veszít, elgyengül, mindez szomjúságérzettel és idegességgel párosul. Két liternyi vérveszteség után az áldozatok elszédülnek, megzavarodnak, egyes esetekben eszméletüket vesztik. Az égési sérülések nem csupán intenzív fájdalmakkal járnak, hanem egyúttal a bőr érzékenységét is növelik. A felületi idegek elpusztulásával a fájdalomérzet csökken - igaz, a szakértők szerint nem sokkal. Mindazok, akik tűzben pusztulnak el, mégis főként azért halnak meg, mert mérgező gázokat lélegeznek be vagy megfulladnak.

Forrás: New Scientist

Ld. még:
Near-Death Experiences: What Really Happens?

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.