Hírvilág

A Gyermekneurológiai Társaság kongresszusa

2013. ÁPRILIS 12.Megkezdődött a Magyar Gyermekneurológiai Társaság első kongresszusa csütörtökön a Zala megyei Alsópáhokon, a háromnapos rendezvény témái között szerepel a görcsös állapotba került lázas gyermekek ellátása és az epilepszia gyógyítása is.

Elmont Beatrix, a szervezőbizottság elnöke elmondta: a Zala Megyei Kórház Gyermekosztályának szervezésében tartott első országos konferencián több mint száz, gyermekneurológiával foglalkozó orvos vesz részt.

Tájékoztatása szerint a témákat a helyi és a szakmai aktualitások szerint választották ki. A szakorvosok érdekes eseteket ismertetnek és vitatnak meg, szó esik a lázas gyerekeknél jelentkező görcsös állapotról, az epilepsziáról, a koponya- és agysérült gyerekek akut ellátásáról és rehabilitációjáról.

Elmont Beatrix, aki egyben a Zala Megyei Kórház Gyermekosztályának főorvosa is, kiemelte: a tanácskozás egyik célja, hogy megvitassák az aktuális kérdéseket és egységesebbé tegyék az elveket. A szemlélet ugyanis folyamatosan változik, és más-más a gyakorlat a különböző kórházakban. Új lázcsillapítási és ellátási elvek vannak, ezért változhatnak például a lázcsillapítás módjai, és változhat az ellátás is - tette hozzá.

A szakember közölte, a kongresszuson például olyan kérdések is felvetődhetnek, hogy mikor és milyen tartós gyógyszerre kell átállítani egy lázgörcsös gyermeket, s megvitatják azt is, milyen módon kell őket a helyszínen ellátni.
MTI 2013. április 11., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

COVID-19

Covid-19 – a rákgyógyításban is nehézségeket okozott

A betegek, de még az orvosok is nehéz helyzetbe kerültek a világjárvány hozta egészségügyi átrendeződés kapcsán. Egyrészt volt, ahol hónapokig nem is fogadták a betegeket, a már megkezdett kezelések is abbamaradtak, másrészt maguk az érintettek is tartottak bemenni az intézményekbe. A kormányrendeletek ellenére tanácstalan volt gyógyító és páciens egyaránt.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.