Hírvilág

A gyermekkori alvászavar elhízáshoz, depresszióhoz vezethet

2011. AUGUSZTUS 15.


Elhízás, nyugtalanság, vagy depresszió nagyobb valószínűséggel alakul ki olyan gyermekek esetén, akik gyakorta nappal is álmossággal küzdenek – állítják a Penn State Egyetem munkatársai.

Az alvási rendellenességeket gyakran hozzák kapcsolatba légzészavarral és más betegségekkel. Edward Bixler professzor és munkatársai azt mutatták ki, hogy a gyermekkori gyakori álmosság felnőttkorban növeli az elhízás, és a hangulatzavarok kialakulásának kockázatát. Ezek a gyermekek nappal gyakran képtelenek ébren maradni, ugyanakkor légzésük szabálytalan mintázatot mutat, gyakran kihagy, ami éjszakai légszomjban is megnyilvánulhat.

A vizsgálat során 508 gyermeket tanulmányoztak, akiknek 15 százalékuk szenvedett ilyen zavarban. Ez az arány igen magasnak mondható, főként ha belegondolunk, hogy ezek a gyermekek nappali életvitelük szempontjából komoly hátrányt szenvednek. A statisztikai elemzés ráadásul összefüggést talált az állapot és számos egészségügyi faktor, például asztma, csípőkörfogat, depressziós hajlam, és éjszakai alvási nehézségek között.

A két fázisban végzett tanulmány során első körben kérdőíveket töltöttek ki, mely a gyermekek alvással kapcsolatba hozható légzészavarát tárta fel. További információkat kaptak a családi háttérről, alvási és viselkedési szokásokról. A Sleep című folyóiratban megjelent vizsgálat második fázisában öt évig, évente véletlenszerűen választottak ki 200 gyermeket. A teljes populációt reprezentáló felmérés gyakorlatilag az összes gyermekre kiterjedt, így térképezték fel az egészségügyi problémákat, valamint az elme rendellenességeit. A kutatók regisztrálták a testsúly változásait, a csípőkörfogatot, az elhízás jellegét, illetve az anyagcsere elváltozásait. Mindegyik gyermek egy éjszakát alváslaborban töltött, ahol szűrték őket éjszakai légszomj szempontjából. A gyermekek alvászavarát illetően a szülőket, illetve a pedagógusokat is megkérdezték.

Ezek alapján az 508-ból 77-en mutatták a gyakori nappali álmosság jegyeit. Ezek a gyermekek 5 és 12 év közöttiek voltak, egynegyedük kisebbségi, és több mint felük fiú volt.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A tartós alváshiány komoly betegségeket és korai halálozást okozhat
Fontos végigaludni az éjszakát
Akut és krónikus alváshiány
Ideggyógyászati Szemle - 2004;57(3-4)Az egyes alvászavarok neurológiai vonatkozásaiHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.