Hírvilág

A függőségek neurobiológiai, genetikai és pszichológiai háttere

2013. MÁRCIUS 10.A világon elsőként rendez viselkedési függőségekről szóló konferenciát az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pszichológiai Intézete hétfőn és kedden Budapesten. A terület nemzetközi és magyar szaktekintélyei legújabb kutatási eredményeikről is beszámolnak.

Bár a közbeszédben és a szakirodalomban is egyre több szó esik olyan függőségekről - viselkedési addikciókról -, amelyek nem a kémiai szerekkel kapcsolatosak, ezekről ma még viszonylag keveset tudnak a szakemberek.

Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézet igazgatója elmondta: "a kutatók korábban nem foglalkoztak integráltan a viselkedési függőségekkel, az a felismerés, hogy ezek a betegségek tüneteikben, okaikban és kezelésükben is sok hasonlóságot mutatnak egymással és a kémiai addikciókkal is, s ezért egy egységes keretben, viselkedési addikcióként kezelendők, viszonylag új".

A szakember, aki egyben az Akadémiai Kiadó és az ELTE Pszichológiai Intézet gondozásában megjelenő Journal of Behavioral Addictions című nemzetközi szakfolyóirat főszerkesztője, elmondta, hogy a lap körül folyó szakmai munka adta az ötletet a konferencia megszervezésére.

A konferencián szó lesz többek között a szerencsejáték-függőség kialakulásával és kezelési módjaival, a viselkedési addikciók neurobiológiai hátterével, de az internetfüggőségről, a kényszeres vásárlásról, a szexuális addikciókról, az online játékokkal kapcsolatos függőségekről, a kleptomániáról és az evészavarokról is. A terület szaktekintélyei foglalkoznak ezen zavarok neurobiológiai, genetikai és pszichológiai hátterével, előfordulásuk gyakoriságával és a kezelési lehetőségekkel is.

A budapesti rendezvényre a világ vezető egyetemeiről és kutatóintézeteiből érkeznek kutatók: előadást tart többek között Marc Potenza az amerikai Yale Egyetemről, Alexander Voiskounsky az oroszországi Lomonoszov Egyetemről és Jon E. Grant a Chicagói Egyetemről, Wim van den Brink az Amszterdami Egyetemről, Kenneth Blum a Floridai Egyetemről és Mark Griffiths a Notthingham Trent Egyetemről.MTI 2013. március 9., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.